Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Zsiga Marcell margójára

2012.02.22. 19:48 - ÁáárvaiPéééter

Különösebben nem akartam ezzel az üggyel foglalkozni, de ma délután szöget ütött a fejembe egy felismerés, ami mégiscsak arra késztetett, hogy egy kicsit elgondolkodjak a történeten. Ugyanis az egyöntetű felháborodáson és azon túl, hogy az internet már megszokott módon azonnal cafatokra szedi a képviselőt, van egy másik aspektusa is a dolognak. Mégpedig az, hogy valójában Zsiga Marcell a baromi nagy áldozat a sztoriban (a történelmi hűség kedvéért megjegyzem, hogy sajnálni azért nem kell… ).

Nézzük meg közelebbről az úriembert. 2005-ben szerezte jogi diplomáját, tehát kb. 30-31 éves, fiatal, feltörekvő politikus. Mivel 2006-tól miskolci önkormányzati képviselőként dolgozott, ezért joggal feltételezhető, hogy soha nem volt igazi munkája (mármint tetszik érteni, ahol dolgozni is kell). Első ízben országgyűlési képviselő, ezért korántsem nevezhető biztosnak a helye, főleg nem annak fényében, hogy a következő parlamentben már 186 képviselői hellyel lesz kevesebb (attól persze nem félek, hogy ebből következően akár egy képviselő is az éhhalál szélére sodródna…), szóval valószínűleg nagy odafenn a tolakodás a megmaradó helyekért. Értelemszerű, hogy Zsiga Marcellnak fontos, hogy jól viselkedjen.

Ez eddig nem is ment rosszul, de egyszer csak beüt a ménkű. Matolcsy György megmondja a tutit. Ezzel persze ő nem kerül bajba, tudjuk jól, hogy az se volt gáz, amikor jelöletlen koordinátarendszerekből jósolt. Hiába rebesgették még kormány közelinek mondott közgazdászok is a leváltását, Orbán maga vette védelmébe, és állt ki mellette több ízben is. Nos ebben a szituációban szögezik Zsiga Marcellnek az ominózus kérdést. Szerintem jól látható, így már közel sem annyira magabiztos az ember fia arról, hogy mi is a jó válasz. Ugyanis ez egy roppant stresszes szituáció, aki végighallgatta az egész „sajtótájékoztatót”, az tudja, hogy alapvetően nem is ez volt a téma, így vélhetően váratlanul érte a képviselőt a kérdés.

Nézzük az alternatívákat:

  1. Szembe megy Matolcsy kijelentésével, és megmondja, hogy nem lehet megélni, 47.000 forintból. Mint fentebb szó volt róla, ezzel az egyik legerősebb kormánytaggal szállna szembe, egyenlő a politikai öngyilkossággal.
  2. Megerősíti a gazdasági miniszter álláspontját, ezzel persze bohócot csinál magából, de legalább a Fideszen belül nem járatja le magát. Kifelé ettől még ez politikai öngyilkosság.
  3. Elszalad. Megtehette volna, hogy gyorsan elmormolja, hogy dolga van, félrelök két újságírót, és elmegy. Volt már erre példa, Pokorni Zoltán, mikor kellemetlen kérdéseket kapott, egyszerűen faképnél hagyta Kálmán Olgát. Ráadásul ő egy fokkal nagyobb formátumú politikus, mint Zsiga Marcell, mégse tudta kezelni a számonkérést. A fiatal képviselő valószínűleg egyrészt sarokba szorítva érezte magát, és nem mert menekülni, másrészt fel sem merült benne, hiszen ritkán kap ő nagy nyilvánosságot, ki kell használni az ilyen alkalmakat. Főleg úgy, hogy eredetileg az éhségmenetről volt szó, hazai pálya, lehet szidni a szocikat.
  4. És végül, álljon itt az én javaslatom (utólag persze kurvaokos az ember). Zsiga Marcell próbált kitérő választ adni, ami nem sikerült, hiszen az újságíró hölgy másodszor is konkrétan visszakérdezett. A szerintem helyes válasz a következő lett volna: „Ne haragudjon, jogász vagyok, ez nem az én kompetenciám.” Azt hiszem ez elég korrekt lett volna, nincs benne semmi kivetnivaló, és politikai kockázatot sem hordoz.

 

Nagyon röviden csak arra próbáltam utalni, hogy a képviselő nem volt olyan egyszerű helyzetben, mint az elsőre tűnik, és nem vagyok biztos abban, hogy nyolc-tíz politikusnál több van ebben az országban, aki presztízsveszteség nélkül ki tudta volna magát vágni a helyzetből. Zsiga Marcell nincs köztük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr614174864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása