Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Bajnai és az ütőkártya

2013.01.28. 20:22 - ÁáárvaiPéééter

Őszinte sajnálatomra a magyar pártrendszert teljes egészében a tömbösödés logikája uralja. A szereplők nem tudnak, és nem is akarnak kiszakadni a mi táborunk-ellenség tábora dichotómiából, és a két tábor közti árkot irigylésre méltó szorgalommal mélyítik és szélesítik nap, mint nap. A két tábortól (úgynevezett baloldal, és úgynevezett jobboldal) független, harmadik utas politika elképzelhetetlen, mióta az SZDSZ kilencvennégyben összeszűrte a levet az MSZP-vel.

Hiába lennének életképes próbálkozások akármelyik oldalon is, a másik oldal tömbösödési logikája rákényszeríti az adott oldal szereplőit az együttműködésre, ami a győzelem egyetlen lehetséges módja ebben a felfogásban. És egy politikai pártnak az egyetlen célja a győzelem, mert ezzel tudja csak programját végrehajtani, és saját politikusait nagy pénzhez juttatni.

Ahogy Vince Lombardi mondja tehát: „A győzelem nem minden. A győzelem az egyetlen.” Ez a logika a vezérelve annak is, ami a mostan az ellenzékben zajlik. Bármennyire is szívemnek tetsző volt az ellenzék polarizációja, a rendszer törvényszerűségéből adódóan nem tarthatott sokáig. Többek között ezt ismerte fel az LMP egyik fele is, amikor amellett tette le a voksát, hogy önállóan indulva nincs esélyük parlamentbe jutni, illetve hogy a „Fidesz-kormány legyőzése” a legfontosabb cél most.

Ugyanez hajtja az MSZP-t, és a DK-t is az Együtt 2014 felé (mármint a biztos parlamenti győzelem, és az ezzel járó biztos parlamenti pénz), amúgy a fenének se hiányozna ez a nagy egyezkedés, meg összefogás.

Valójában azt szeretném leírni, hogy én hogyan látom az E14-en belül az erőviszonyokat, illetve hogy mi sülhet ki ebből a nagy helyezkedésből. Azért is fontos ez, mert az MSZP mosolyogva veszi tudomásul a helyét a Bajnai vezette csapatban, pedig szerintem egyáltalán nem ilyen sík a terep.

A Milla, a Szolidaritás és a DK jelen esetben említésre sem méltó tényezők, a háromból kettőnek még valamirevaló politikusa sincs, a harmadiknak ugyan van, de az meg olyan, hogy…

A szocikkal viszont más a helyzet. Az MSZP és a Bajnai-crew között látszólag erőegyensúly áll fenn. A szocialistáknak van a legstabilabb bázisuk, messze a legnagyobb szavazótáboruk, komoly aktivista-hálózatuk, és persze a saját kubatov-listáik. Ezzel szemben Bajnaiéknak van Bajnaijuk, aki jelenleg a legerősebb brand az ellenzékben. Ő az egyetlen reális kihívója Orbán Viktornak, és mivel csak egy van belőle, tehát igen ritka jószág, az értéke is igen magas.

A látszólag kiegyenlített erőviszonyok ellenére szerintem Bajnai egy cseppel jobb pozícióban van, ugyanis:

  • Bajnai már az első miniszterelnökségét is nagyon komoly feltételekhez szabta, izzadtak is a kisspéterék rendesen.
  • Bajnai tudja, hogy messze ő a legeladhatóbb figurája az ellenzéknek, ezért "szinte" bármit kérhet az MSZPtől, és itt támogatóként maga mögött tudhatja a platformistákat is, akiknek pláne jól jön, hogy fitogtathatják, mennyire szemben állnak az MSZP-vel.
  • És hiába van ütőkártya az MSZP kezében is, a szocialistáknak muszáj belemennie az E14-be, mert 2014-ben hatalmas lesz rajtuk a nyerési kényszer. A párttagság még egyszer nem fogja elviselni a középpártiságot, kétszer egymás után nem lehet kikapni (főleg nem egy ilyen Fidesz-kormányzás után). Egy esetleges vereség esetén hullani fognak a nagy emberek fejei, és ezt a nagy emberek is pontosan tudják .

Éppen ezért én két lehetséges forgatókönyvet látok:

  1. Bajnai nem mer kockáztatni, és nem támaszt komoly elvárásokat a szocialisták felé, amiből (győzelem esetén) könnyen kormányválság lehet, amikor borul a bili.
  2. Bajnai bátran mer nagyot mondani, esetleg, ha úgy áll a vita, még a kihátrálását is kilátásba helyezi, és ebből akár egy progresszív, jó közös munka is kialakulhat.

De szerintem:

NE LEGYENEK ILLÚZIÓINK, NEM FOG VÁLTOZNI ITT LÓFASZ SEM.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr475049873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása