Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?

2013.10.21. 18:32 - ÁáárvaiPéééter

A magyar politika egyik sajátossága, hogy döntő többségében csak kommunikációból áll, aminek legfőbb oka a társadalom demokratikus politikai szocializációjának teljes hiánya. Tehát a társadalom nem reális és számon kérhető szakpolitikát vár el, hanem hitet, víziót, és jelszavakat, ami mögé be lehet állni, zászlókat, amiket vinni lehet (ezzel összefüggésben az úgynevezett politikatudomány hihetetlen távolra került a reálpolitikától, de ez most mindegy).

Ezzel kapcsolatban gyakran lehet hallani/olvasni, hogy a jelenlegi kormányzat mögött álló szakemberek milyen briliáns módon bánnak a kommunikációval, hiszen számtalan reformmértékű átalakítást tudtak komoly ellenállás nélkül végigvinni. Elég csak az új Alaptörvényt, az Alkotmánybíróság átalakítását, az új felsőoktatási koncepció törvénybe öntését, a nyugdíjak államosítását, vagy a stadionépítési programot, esetleg az új választójogi törvényt említeni. És az, hogy mindezek után a Fidesz-KDNP még mindig stabilan vezet a mérvadó közvélemény-kutatóknál, valóban megsüvegelendő teljesítmény.

Azt is el kell ismerni, hogy a Békemenet menedzselése nagyon ügyes, én például a legutóbbi kisfilmjük láttán azonnal tudtam, hogy október 23-án hol a helyem. A plakátkampányaik, és hivatalos szlogenjeik is rendkívül jól találnak célcsoportot, elég a „Nem engedünk az IMF-nek”- kampányra, vagy a mostani jobbanteljesítősre gondolni.

Mindezekkel viszont erősen szemben áll valami. A Fidesz lépten-nyomon rengeteg bakit követ el. A szóvivők teljesítménye finoman szólva is arcpirító, Selmeczi Gabriella szerintem egy középszintű érettségin elhasalna nagyjából mindegyik tárgyból, ráadásul a kiflis incidens óta enyhén kínos bármilyen pékterméket is osztogatnia, mégis megtette. Hoppál Péterre olykor szavak sincsenek, általában nem hogy nem válaszol, de a kérdéseket sem hajlandó meghallgatni, ne adj’ isten megérteni. Legutóbb pedig Zsigó Róbert vétett érthetetlen hibát azzal, hogy a hivatalos eredmények kihirdetése előtt állt ki olyan számokkal, amiket valaki megtelefonált neki. Ezek mellett szinte eltörpül, mikor a helyi polgármester a Blikk kínos telefonos kérdéseit nem hallja meg, mert „rossz a vonal”.

Ezek alapján erős a gyanúm, hogy ez a kormányzati kommunikáció nem jó. Erős és agresszív, de egyáltalán nem annyira jó, mint amit a népszerűségi adatok indokolnának. Ebből pedig csak az következhet, hogy a „nem rossz” kormányzati kommunikációt egy értékelhetetlen, minden elemében gyenge ellenzéki kommunikáció tünteti fel ilyen jó színben. Mondom, mire gondolok.

A fentebb felsorolt kormányzati intézkedések közül egyetlen egy olyan sem volt, amibe az ellenzék bele tudott volna kapaszkodni. Az ellenzéki pártok közül nincs egy sem, amelyik akár néhány hétre is tematizálni tudta volna a közbeszédet. Se a trafikügyben, se a földpályázatok kapcsán, se a felcsúti, mezőkövesdi, vagy akármelyik stadion kapcsán, se a Közgéppel összefüggésben nem voltak képesek arra, hogy teleplakátolják az országot, hogy „BASZDMEG POLGÁR, EZEK LOPNAK MINDENT”. Bírósági döntés van arról, hogy választási csalás történt Baján, és ezek csak ülnek, mint a jó gyerekek, egymás taknyával játszanak, Rogán Antal meg szemrebbenés nélkül mondja, hogy egyrészt nem történt semmi, másrészt ez amúgy is legális lesz jövőre, úgyhogy kuss legyen.

Ezzel pedig az a nagyon nagy gond, hogy a jó kommunikáció egy internet által nagyjából lefedett, piaci alapú társadalomban csak és kizárólag pénz kérdése. Meg kell venni azt a 30-40 szakembert, akik kitalálják, hogy milyen hangon kell a választóhoz szólni. Az ellenzékben, különösen az MSZP-DK-EGYÜTT-PM összeborulásban pedig bőven megvan az erre elegendő néhány százmillió forint. Az, hogy ez mégsem sikerül, csak azt jelenti, hogy a pártokon belül egyrészt nincsenek letisztázva szerepek, másrészt úgy en bloc nincs valami nagyon rendben.
És az, hogy ez a „demokratikus alternatíva”, na ez a botrány.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr145591165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2013.10.21. 19:53:54

Szeretek nálam okosabb/hozzáértőbb emberekkel vitatkozni. A lényeg, hogy szerintem máshol lehet a probléma.

Egy másik hozzáértőbb ember ezt találta írni:
tuholepafarao.blog.hu/2013/03/17/178_politika_kozepfokon

Az állítás számomra azt jelenti, hogy a mostani baloldalon inkább az a probléma, hogy az elveket sem fogalmazták meg, hogy kifejezzék, mit akarnak ettől az országtól azon kívül, hogy saját magukat szeretnék kormányon látni.

A szakpolitika (a linkelt poszttal egyetértve) szerintem sem az első lépés. A szakpolitika szerintem az emberek szintjén szemfényvesztésre jó.
/Még a szerző is lelkesedve hivatkozta valamelyik posztban Bajnaiék programját az épületek energetikai javításáról. Pedig az a program a számaiban nagyjából a tényleges költségeket az minimum az ötödére (szerintem tizedére) a szükséges időt pedig minimum a felére becsülte a leírásban, magyarul tudományos alapú nettó hülyítéssel állunk szemben./
Az, hogy a társadalom nem reális szakpolitikát kér számon, hanem víziót, szerintem bölcsességet jelez. Tudja a szavazó, hogy ő maga úgysem ért hozzá, neki az üzenethordozót kell kiismerni, és a képességeit.

A kommunikáció sem csak pénzkérdés. Mondanivaló (vagyis vízió) is kell hozzá. Szerintem (is) a ballib oldalon most a kölcsönös kicsinálás vette kezdetét:
tuholepafarao.blog.hu/2013/09/10/296_csak_egy_maradhat
A választási rendszer kétpártrendszert kényszerít, így az a kérdés (most), hogy ki lesz a másik.

Demis Castro 2013.10.21. 23:44:22

"...a jelenlegi kormányzat mögött álló szakemberek milyen briliáns módon bánnak a kommunikációval, hiszen számtalan reformmértékű átalakítást tudtak komoly ellenállás nélkül végigvinni. "

Brilliáns elmék, ez kétségtelen. Kétharmad birtokában, idomított cerkófokkal, hogy mi mindent végig tudtak vinni :)

Az ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a t. posztoló, aki különben homo sapiensnek tűnik, a "kommunikációt" kéri számon bárkin is, aki a hatalom közelében van vagy oda törekszik. Itt már egy jó ideje (mióta az idealista "rendszerváltók" eltűntek a színről) nincs más, csak "kommunikáció"... És ebben a műfajban a pocakos fodballista a menő - amióta rájött, hogy mi a stájsz, ő és a haverjai a tökéletességig vitt technikával hekkelik meg a parlamentáris demokráciát.

Erről simán lehetne egy igen okos, egy párszáz oldalas könyvet írni. Lehet, hogy meg is írom, ha lesz rá időm. Szinte egy Tamás Gáspár Miklósba oltott Sebők Vilmosnak (vagy János???) érzem magam :)

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.21. 23:50:21

Selmeczy a rusnya, buta fideszes szőke nő, a közutált.

Ez a sunyi, álszent, szarházi fideszes CÖF, álcivil birkamnete miért nem hagyja szépen ünnepelni az országot? Miért hoz ide pénzért megint lengyel, román, eszkimó, azeri bégetőket?

Ezeknek semmi sem szent? És akkor ki a provokátor, tévészékház felgyújtó, szánalmas, műmagyar, csürhe?

Lucky Larry Silverstein 2013.10.22. 00:04:29

'A magyar politika egyik sajátossága, hogy döntő többségében csak kommunikációból áll, aminek legfőbb oka a társadalom demokratikus politikai szocializációjának teljes hiánya.'

1. Ez nem a magyar politika sajátossága
2. a demokratikus szocializáció TELJES hiánya úgyszintén baromság. A magyarok ütöttek először rést a szovjet diktatúrába.
3. Te közhelyes faszfej.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.22. 00:10:29

Most majd lesz alkalmuk kommunikálni törökzsocáéknak a videó kapcsán.

A választóbázisuk erősen vizuális, meg analfabéta, szóval vidióban kell majd magyarázni a vidiót.

jogalany 2013.10.22. 00:31:32

A fidesz előnye, hogy tudja 2014 -et megnyeri. Az ellenzék hátránya, hogy ezt 2006 -ban Gyurcsány meg is ígérte, ezért okosan játsza ki kártyáit, elszippantja az MSzP -s szavazókat, lejáratja a finanszirozással a pártot, stb.
A fidesz előnye jelentős, mert mondanak valamit, pl. adunk engedményt a rezsiből, lássátok mi értetek vagyunk. A trafik mutyi, a földmutyi , a tendermutyi, a közbeszerzés mutyi, a 20%-os mutyi, stb. persze azt mutatja, a kis adás csak álca, a valós cél a teljes pártos kisajátítás.
Az ellenzék ostobasága, vagy inkább aláfekvése a kommunikációs tárazásnál mindezeket nem használja, de miért?
Gondolom az az oka, mert Ők is ezt csinálják ezerrel.
Gyurcsány miért teszi? Egyrészt köti saját ígérete, másrészt több milliárdos juttatás lesz jutalma a Lottó kiszámíthatatlan, és irányított nyerési esélye által. Smittelősünk is nyert 3,5 milliárdot.

Fullánkos Algol 2013.10.22. 04:00:34

Alapvetően nem a kommunikációban jók hanem a terror és manipuláció terén szerzett tapasztalatban.
Orbán - Kun Béla
Szájer - Ágoston Péter mek.oszk.hu/00300/00355/html/img/7b.jpg
Pintér Sándor - Garbai Sándor filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5227
(ott van mellette a videón az egykori Martonyi meg a Révész Máriusz is)
Rogán Antal - Rákosi Mátyás
Pokorni Zoltán - Kunfi Zsigmond www.delmagyar.hu/133_napon_at_tarto_kulonos_alom/cikk/210/2092123/4.jpg
Németh Zsolt - Landler Jenő filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5305
Zagyva György Gyula - Leopold Rado (Roth) (Lenin-fiú) kuruc.info/galeriaN/egyeb/zsidokomm1.jpg
Kövér László - Tisza István
Habony Árpád - Ujszászy István
Gyurcsány - Klebelsberg - Metternich
stb...

Hidvégi Mihály 2013.10.22. 06:38:55

Rögvest elolvasom a posztot is, a téma érdekes...

Kommunikálni jól csak jót lehet. Legalábbis ennyire rossz politikát, amit a Fiatal Demokraták, előtte pedig Gyurcsány- Medgyessy vezette kormányok végeztek, nos, ennyire rossz politikát egyszerűen nem lehet jól kommunikálni.

Nem kommunikációt kéne tanulni, azt tökélyre vinni, hanem megtanulni kormányozni, a közjót szolgálni.

Gyurcsány takarodj, Orbán takarodj!

2013.10.22. 07:26:27

Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-magyar liberális eszméket szolgáló Vona Gábor takarodj!

Orbán kormányozzon, jól csinálja, jól csinálják, nem csökken a népszerűségük ami jól jelzi ezt!
süti beállítások módosítása