Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

A kormányzás anatómiája

2014.01.22. 14:50 - ÁáárvaiPéééter

A választások közeledtével szokás mérleget vonni az elmúlt négy év történéseit illetően. Ennek kapcsán újra megpróbálom valamilyen logikai keretbe, értelmezési tartományba szorítani a második Orbán-kormány munkáját. Az előző próbálkozásaim során elég sokszor tévedtem, de hát így jár az, aki úgy akarja megérteni a politikát, hogy nem ül benn a kormányüléseken.

 

A kormányzás logikáját-irányát-céljait vizsgálva alapvetően öt nagy irányt véltem felfedezni, ezek a következők:

 

  1. A stratégiai célok és értékek első csoportja a centralizáció kérdéskörébe tartozik. Könnyen megfigyelhető, hogy Orbán Viktor kormánya szembement az azt megelőző időszak alapjaiban liberális, decentralizált, szubszidiárius államszervezési elveivel. Ez azért is érdekes, mert ezek az elvek a kormányzás különböző területein (térbeli gondolkodás, államigazgatás, közigazgatás, költségvetés, különböző szakpolitikák) a rendszerváltás utáni első (a jogállamiságot helyreállító) törvénykezési hullám részeként kerültek a magyar politikába, és azóta többé-kevésbé konszenzus volt abban, hogy ez az irány helyes (elsősorban az ország euro atlanti csatlakozása miatt). Ezzel szemben azt tapasztalhattuk, hogy a fent felsorolt területeken a kormány igyekszik kiterjeszteni a hatalmát, a döntéshozói, mérlegelési jogköröket egyre hangsúlyosabban saját magának és egy elit körnek (például a Miniszterelnökség stratégái számára) próbálja megtartani, a konzultáció, vagy bármilyen más külső vélemény igényének látszata nélkül.


  2. A centralizációval szorosan összefügg a másik fontos motívum: az államosítás, az állami szerepvállalás látványos növekedése. Ez bizonyos szempontból az előzőt meghaladó/kiegészítő kérdéskör. Azt vehettük észre, hogy az állam a jogkörök és döntési szabadságok megkurtítása mellett, mint tulajdonos is előtérbe kerül. Ennek első, igen látványos eleme a magánnyugdíj-pénztári pénzek államosítása volt, ez bizonyos szempontból a rendszer próbájaként is szolgált, hiszen mérni lehetett, hogy mennyire zavarja a választópolgárt, ha évtizedes megtakarításait ellopják. Semennyire. Aztán láthattuk, hogy az állam magához vonta a közoktatási intézményeket, határozottan belép a bankrendszerbe (Takarékszövetkezetek, illetve a Raiffeisen majdnem-felvásárlása), a közműszolgáltatók államosítása, illetve a piaci szereplők fokozatos kizsigerelése, stb.


  3. A harmadik ilyen központi elem, ami a fentiekkel összecseng, az a „kultúra államosítása”, új, kormánybarát kultúra-, történelem-, társadalomszemlélet kialakítása. Itt is sorolhatnánk a példákat: szoboravatások, Trianon-emléknap, Nyirő-újratemetés, Wass Albert és a Horthy-korszak újraértelmezése, a tankönyvek újraírása, a Marx szobor a Corvinuson, a német megszállás emlékműve, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Színház, stb, stb. Mind közül talán ez az elem a legveszélyesebb. Ugyanis a kultúra államosítása, illetve bármilyen utalás, amely azt sugallja, hogy az állam állást szeretne foglalni abban, hogy mi a „szép” és „értékes”, súlyos demokrácia-deficitet feltételez.


  4. Szintén említésre érdemes az új gazdasági centrumok létrehozása, megerősítése. Ez a pont az előzőekkel ellentétben sokkal inkább reálpolitikai, mint ideológiai alapú. Egyrészt nyolc év ellenzékiség drága dolog, több népszavazási kampányt, nemzeti konzultációt kellett ellenzékből lefolytatni, ráadásul a két elvesztett választás többmilliárdos kampánykiadásai után is valakinek állnia kellett a számlát. Egy ponton túl pedig nem lehet eladósítani a pártot, ekkor jöttek újra szembe az olyan készséges vállalkozók, mint Nyerges Zsolt, Simicska Lajos, vagy Széles Gábor, akik így-úgy meghitelezték ezeket a kiadásokat, most pedig nyújtják a markukat. Másrészt pedig földpályázatokkal, illetve trafikokkal több ezer embernek lehet évtizedes egzisztenciát biztosítani, amiért cserébe, ahogy a Tanúban mondják „majd egyszer még kérünk magától valamit”.


  5. Külpolitika. A magát egyértelműen Nyugat-Európa felé elkötelező elmúlt húsz évvel ment szembe ezen a téren Orbán Viktor és kormánya. A kínai együttműködés sajnos súlyos kudarc volt, hiába térdeltünk le és bújtunk latexba, nem kértek belőlünk: egyszerűen lekéstük a kínai külgazdaság azon időszakát, amikor a térnyerésért cserébe bárhol és bármennyit hajlandóak voltak befektetni. Talán ez az a terület, ahol a reálpolitikai érdek és az ideológiai értékek a legerősebben összecsapnak: az erős kereszténydemokrata gondolkodás ellenére állunk ki Azerbajdzsán, vagy a török, esetleg orosz demokrácia mellett. Az Európai Unióval szemben távolságtartó, kritikus magatartás és a „keleti nyitás” azt sugallja, mintha Magyarország a középkori híd-jellegét szeretné visszaállítani.

 

Ezek voltak tehát azok a szimbolikus erejű, egymással összefonódó elemei a második Orbán-kormánynak, amelyeket én stratégiai fontosságúnak érzek. Összességében láthatjuk, hogy a kormányzat mindenhol új irányokat és célokat szabott meg, amelyek számos esetben nem várt mellékhatásokkal jártak, ezért sok esetben a kormányzás kényszerpályára szorult, finoman fogalmazva „kreatív” megoldásokra kényszerült. Ezért érzem azt, hogy minden más, beleértve a rezsicsökkentést is, csak politikai kommunikáció vagy ad-hoc döntéshozatal volt, ami vagy jól sült el, vagy nem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr665775157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ob.szerver 2014.01.23. 09:49:11

A kormányzásnak egyetlen célja volt, a lopás, ami a 4. pont. Az összes többi ennek volt alárendelve és ezt a célt szolgálta, így a centralizáció, államosítás, a kelethez dörgölődzés (kényszerből, a maffiaállam nyugati elutasítottsága miatt), de még a kultúra (és a rá szánt források) kisajátítása is.

Minden további elemzés csak felesleges szócséplés.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.23. 10:01:49

@ob.szerver:

Az ilyen erőszakkal , nyíltan fideszkedést nem is lopásnak,

hanem rablásnak, vagy fosztogatásnak hívják.

Brix 2014.01.23. 10:07:46

Többről van szó, mint centralizáció. A fő cél az egyeduralom megteremtése és a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló politikai rendszer felszámolása
A társadalom- és szociálpolitikában is nagy ámokfutást hajtottak végre: kiskeresetűek adóemelése, a szociális rendszer szétverése, új munka törvénykönyv....

Így hívnak 2014.01.23. 10:07:51

Na ja. Lopni csak a másik oldalnak bocsánatos bűn ugye....
Ez olyan bagoly mondja... kritika, így teljesen felesleges.
Ami a lényeg, ez a csapat is ugyanúgy egy másik nép érdekeit tartja minden döntésében fontosabbnak, mint a magyart, ez nyilvánvalóan kiderült. Ezért nem jutunk előre már nagyon régóta.
Az, hogy a ledobott koncot hogyan húzgálják ki egymás pofájából, teljesen mellékes. Csak epizód....

proton1701 2014.01.23. 10:18:16

Ők nyerik a választásokat. Nyugodjatok bele és inkább menjetek dolgozni

sas70 2014.01.23. 10:24:47

@proton1701: Már akinek van munkája, abból a "megteremtett" egymillióból!

csababácsi 2014.01.23. 10:35:13

@proton1701: Szegény Magyarország, bolond magyarok!

kvadrillio 2014.01.23. 10:55:06

VIKTOR..VIKTOROVICS !!!!
NE VÁLTOZTASD BAZÁRRÁ MAGYARORSZÁG LEGFREKVENTÁLTABB TERÉT, A SZABADSÁG TERET !

ÖRÜLT A MAGYAR NÉP ANNO, HOGY A SZOVJET VÖRÖS HADSEREG FÖLSZABADÍTOTTA A II. VILÁGHÁBORÚ ALÓL !
EMLÉKHELY EMLÉKEZTETI ERRE A MAGYAROKAT OTT !

MINDEN MÁSFAJTA "EMLÉKSZAR !!!!!", NEM A SZABADSÁG TÉRRE VALÓ !

BÁRMENNYIRE IS ÚGY ÉRZET, HOGY JÓL DÖNTÖTTÉL, AMIKOR "TANÁCSADÓIDRA HALLGATTÁL" !
NEM JÓ DÖNTÉST HOZTÁL VIKTOR !
A SZABADSÁG TÉR, NEM, BAZÁR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

politikailagnemkorrekt 2014.01.23. 10:57:59

Aha. És az, hogy felére (pézcentrum.hu mondja, nem a kormány) csökkent a devizahitel-szerződések száma, ezzel a lakosság (= az állampolgárok=fogyasztók=a belgazdaság motorjai) pénzügyi kitettsége? És 10 év után ebben a 3 évben volt egyáltalán BÁRMIFÉLE nyoma a monetáris fegyelemnek ebben a szerencsétlen országban (nem én, az EU mondta, amikor megszüntette a túlzott deficit eljárást)? És az, hogy mindezzel párhuzamosan rekord alacsony szintre csökkent az infláció, és kismértékben a magánszektorban (70-80 ezer), nagyobb mértékben pedig a (Ny-Európában, konkrétan Angliában is kiterjeszteni tervezett) közfoglalkoztatás körében összesen 250 ezer munkahely jött létre? És az, hogy mindeközben sikerült itthon tartani a rezidenseket, akik Bajnai végén már épp csomagoltak? És az, hogy lett újra szocpol, valamint 3 éves GYES, családi adókedvezmény?

Ja, hogy ez mind nem számít?

Akkor mondjatok egy K...rva eredményt ami Medgyessy-Gyurcsány-Bajnaihoz köthető azon kívül, hogy kormányzásuk elején bevezették, a végén pedig eltörölték a 13. havi nyugdíjat! Ja, hogy nem tudtok, mert "és közben nem csináltunk semmit!"? Hát, úgy tényleg nehéz! És ezért nehéz most nektek, ballibeknek, mert a "kurvaannyátapatásorbánSimicskatrafikbazmeg"- en kívül nincs mondanivalótok. Egyáltalán. Semmi.

Azért nem irigyellek titeket...

politikailagnemkorrekt 2014.01.23. 11:02:38

@kvadrillio: Fölszabadította? Te beteg vagy! EGy pusztító, tömeggyilkos, megszálló hatalmat súlyos harcokban elkergetett, majd pedig a helyébe került egy másik, ugyanolyan pusztító, tömeggyilkos, megszálló hatalom, amelyik 11 éven belül kétszer lőtte rommá az ország fővárosát! Te TÉNYLEG ezeket ünnepled?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.01.23. 11:05:31

@Így hívnak: "Na ja. Lopni csak a másik oldalnak bocsánatos bűn ugye...."

Ezt hol olvastad a bejegyzésben? Szerintem szó nem volt ilyesmiről. Képzelsz valamit és aztán próbálod abba az irányba terelni a beszélgetést.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.01.23. 11:11:00

@politikailagnemkorrekt: Ejj de kis támadó vagy. Mint akinek a tökére léptek. Hát ilyen stílusban kell kommentelni?

Ha ilyen bunkós stílusban kommentelsz, akkor nem méltatom válaszra a felsorolásodat, pedig tanulhatnál valamit.

politikailagnemkorrekt 2014.01.23. 12:23:39

@Magyarország jobban teljesít:

Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, munkahelyek, GYES-GYED, stb- csupa konkrétum, amelyekre lehet reagálni, ésszel is. A "Simicskabazmeg" rész azokra a kommentelőkre vonatkozik, akik "egyetlen célja volt, a lopás", ""rablás, fosztogatás" stb. hangvételű szofisztikált, érveken nyugvó és releváns gondolatmenettel bírták gazdagítani az eszmecserét.. Merthogy ők tényleg a "Simicskabazmeg" szinten vannak. Ennyi.
süti beállítások módosítása