Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Hogyan ne alapíts ellenzéki mozgalmat

2013.10.13. 11:02 - ÁáárvaiPéééter

Többé-kevésbé végükhöz értek az ellenzéki tárgyalások, legalábbis sokkal tisztább a kép abból a szempontból, hogy a magát „demokratikus ellenzék”-nek tituláló színes gyurmagömb milyen formában készül nekiállni a jövő áprilisi választásoknak. Mivel a legnagyobb utat Bajnai Gordon mozgalma tette meg, ezért érdemes megnézni, hogy miért tartott ez a hiszti majd’ egy évig.

Mivel már tényleg fogalmam sincs, hogy mi a pontos neve a pártnak/mozgalomnak/hobbikörnek, ezért Bajnai Gordonnal fogok rá hivatkozni. Úgy gondolom, hogy az egész huzavonának a hátterében egy nagyon elemi alapkonfliktus áll. Amikor Bajnai Gordon bejelentette, hogy visszatér a politikába,  két alapcélt fogalmazott meg, amivel merőben új politikai formációt helyezett kilátásba. Ezek a következők voltak:

  1. A színre lépő politikai mozgalom nem csak a kormánnyal szemben definiálja magát, de távolságot tart az 1990-2010 közti időszak politikai elitjének minden tagjától (igaz, nem egyenlő távolságot)
  2. A színre lépő politikai mozgalom meg fogja nyerni a 2014-es választásokat.

Az első pontban megfogalmazottakat korábban a Jobbik és az LMP is kimaxolta, de ők nem deklarálták célként a választási győzelmet (vagy legalábbis senki nem vette ezt komolyan). Nem nehéz kitalálni, hogy a két cél együttes teljesítéséhez az kell, hogy a politikai paletta többi gyűjtőpárti platformjától (Fidesz, MSZP) gyorsan és nagy arányban szívjanak el szavazókat. Utólag visszagondolva minimum ambiciózusnak tekinthetjük ezt egy olyan mozgalom részéről, melynek se politikusai, se bázisa, se aktivistái nem voltak, csak egy Bajnai Gordonja, akinek a megítélése azért korántsem annyira egyértelmű, mint amennyire azt a Szigetvári Viktorok láttatni akarják.

A két cél tehát a tavalyi év végére – idén tavaszra már láthatóan konfliktusba került egymással, és a Bajnai mögött álló okosoknak egy nagyon kellemetlen kérdésre kellett válaszolni: Melyik cél a fontosabb?

Ha az első, akkor a pártból nem marad más, mint az a szimpatikus, kövér kisfiú, akit tornaórán mindig csak szánalomból választottál be a saját csapatodba kidobósban. A baj viszont az, hogy ezt a szerepet az LMP többé-kevésbé már magára húzta. Ha a második cél a fontosabb, akkor viszont Bajnai Gordon hópihe lelke megszakad, mert politikusként kell majd viselkednie. Hát, Gordi, ez egy ilyen világ!

A kérdésfeltevés persze maximum költői lehetett, mert Magyarországon egy ilyen kontextusban az első cél mellett kiállni nem lehet.

Egyrészt azért nem, mert eddigre már túl sok embernek ígért Bajnai Gordon pozíciót, másrészt pedig azért nem, mert a magyar politikai kultúra olyan, hogy a választó katartikus élményre vágyik. Azt akarja, hogy legyen egy jó meg egy gonosz, egy hős lovag és egy rút sárkány, egy Messiás, akit imádhat, és aki megvédi őt a gonosztól, és diadalmaskodik mindenki feledt. Ez kódolva van bennünk, legalábbis többségünkben, ezért aki nem ezt a forgatókönyvet követi, az megy is általában a levesbe.

És bár szép volt az elképzelés, miszerint mindenféle konfrontáció nélkül, egyszerűen elsöprő népszerűséggel maga alá kotorja Bajnai az MSZP-t, a DK-t, meg mindenki mást is, innen visszatekintve ehhez azért ordas naivitás kellett (itt érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon az LMP-ből kiváló politikusok mégis mekkora rózsaszín ködben éltek, mikor ezt elhitték?). A választási matek persze rácáfolt mindennemű reménykedésre, és összeterelte a népeket. Így tehát egy konglomerátumban indul az MSZP, az MSZP-ből kivált DK, és az MSZP volt miniszterelnöke, Bajnai Gordon. A választások kimenetelét persze egyelőre értelmetlen megtippelni, de minimum nevetséges lenne, ha ilyen vargabetűk után a „demokratikus ellenzék” elhasalna.

A végére pedig egy jó tanács: Ha pártot alapít az ember, akkor nem árt okosan megválasztani a célokat. Egyrészt, ha az ember túl nagyot mond, akkor könnyen rabjává lehet a saját ígéretének, és miközben tartani próbálja magát hozzá, nevetségessé válik. Másrészt pedig korszakváltás nem attól lesz, ha valaki megnyer egy választást, hanem pont attól, hogy kiszáll a győzelemkényszeres politizálásból.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr945565849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2013.10.13. 15:39:59

@_most_:

"hát Orbánnal szembeállítva Bajnait, simán el lehet adni szakértőnek"

És mihez ért?

És ha ért valamihez, akkor miért nem azzal foglalkozik inkább?

czjanos 2013.10.13. 15:43:31

@ÁáárvaiPéééter: Te így látod, sokan meg másként. Ha demokratikus politikus lenne, akkor nem sajátítana ki szinte minden független intézményt, akkor nem nyilatkozott volna olyan, hogy ellenzék nélkül is működik a parlament, akkor nem mondta volna azt, hogy a haza nem lehet ellenzékben, olyant, hogy az ellenzék hazaáruló, nemzetidegen, Akkor ki merne állni nyilvános fórumokon, olyanokon, ahol nem csak a hívei ájuldoznak a bölcsességén és a dakota viccein, ahol nem kormánypárti újságírók is kérdezheti (nem előre kiosztott kérdéseket feltéve), akkor nem engedte volna a trafikmutyit és a földmutyit..... Igaz, persze, hogy a diktátorsága konszolidáltabb, mint a "rangos" elődeié.

czjanos 2013.10.13. 15:44:49

@RÖVIDLÁTÓ: Jó étvágyat, egészségünkre!

Bafana 2013.10.13. 15:44:54

@_most_: ezt a tenyeredből jósoltad, vagy kávézaccból?

_most_ 2013.10.13. 15:49:10

@Mária: Bajnai miniszterelnökként kis túlzással megmentette Magyarországot a csődtől, és abszolút nem aszerint hozta meg a döntéseket, hogy mennyire lesz népszerű, egyszerűen tette, amit meg kellett tennie, mindenféle populizmus nélkül.

illaim 2013.10.13. 15:50:11

@ÁáárvaiPéééter: Régen nevettem ilyen jót egy beíráson! Csak azt nem tudom, hogy a szmájlit miért hagytad el? Péter ! Aki saját magát a hazával azonosítja! Aki az ellenzéket ellenségként nevezi,aki képes hazaárulással vádolni ellenzéki politikust, Te azt demokratának nevezed, hát ez a hét vicce! a legborzasztóbb pedig az, hogy Te ezt komolyan is gondolod ! Komolyan felvetődik a kérdés, Te tényleg tisztában vagy a demokrácia fogalmával?

vega4 2013.10.13. 15:52:00

@_most_: Meglehet, hogy fogsz Te még egy nagyot csodálkozni!

♔batyu♔ 2013.10.13. 15:53:47

@_most_: Legfeljebb a magadfajta ostobának lehet eladni Bajnait szakértőként. Szerencsére nem vagytok sokan.

vega4 2013.10.13. 15:56:06

@illaim: A „magyar demokrácia” két „sok vihart megélt” politikai alakulata, az MSZP (és csatlósai) illetve a Fidesz között „grandiózus ütközet” bontakozott ki Baja városának egy eldugott, Isten háta mögötti önkormányzati választói körzetében. Ezen a területen – ahol még aszfaltút sincs – csupán néhány tucat család tengeti meglehetősen nyomorúságos mindennapjait. Jó részük analfabéta, és elsöprő többségük nemhogy a pártok közötti különbségeket, de még az egész felhajtás tétjét sem érti. Ők az alapanyag, akiket a két párt választási stábjainak „fel kellene dolgozni”, meg kellene győzni a maguk igazságáról.

Nos ez a demokrácia, a népuralom.

Kacc, kacc.

♔batyu♔ 2013.10.13. 15:56:22

@Mária: Pénz kiszivattyúzásához ért leginkább és most is azt csinálja. Szerencsére most egyenlőre Sorosét.

_most_ 2013.10.13. 15:57:48

@Bafana: a jobbiknak először le kéne mosni magáról a náci bélyeget, hogy komolyan lehessen venni, az pedig nem lesz könnyű, ja meg ügye nincs pénzük, pénz nélkül pedig nem lehet választást nyerni.

_most_ 2013.10.13. 16:02:26

@♔batyu♔: igaz, senki se lehet akkora szakértő, mint Matolcsy :D

vega4 2013.10.13. 16:08:03

Itt tényleg mindenki figyel mindenkit Panyi Szabolcs
okt. 13. 15:24

Már nyolc órája vagyunk lassan a bajai 32-es szavazókör előtt, ennyi idő alatt jópár dolog világos lett:

az Egyik Párt és a Másik Párt aktivistái is több autóval itt vannak és figyelik a másikat
autós, gyalogos és biciklis,valamint motorral közlekedő megfigyelőket is ki lehetett szúrni
nem csupán a szavazóhelyiség előtt, hanem a nagyjából száz méterre lévő temető előtti parkolóban is áll megfigyelőautó
hamar ki lehetett következtetni azt is, hogy az Egyik Párt nagyon feltűnően figyelgető kocsijait követő autók a Másik Párthoz tartoznak
egy nagyon olcsó büdzsével dolgozó kémfilmben érezzük magunkat, de rendkívül jól szórakozunk

Evoke 2013.10.13. 16:33:38

A zsákbamacska és a képviseleti demokrácia kapcsolata.

A politikával az egyik gond az, hogy a megválasztott vezetők menet közben úgy alakítják át, ahogy jónak gondolják, de ez nem biztos, hogy valóban jó! Se a társadalom, se a politikusok részéről nem látok igényt, törekvést arra, hogy valóban modern, haladó demokráciát építsünk fel. ( Ez egyébként idő és munkaigényes folyamat.) Ennek a 2012 novembere óta tartó időszaknak az elemzése jól mutatja a társadalom és a politikai „elit” éretlenségét, őszintétlenségét! Mintha bevettük volna a fogalmazás gátlót! Volt egy korrektnek látszó felhívás az együttgondolkodásra azzal a hibával, hogy eleve feltételül szabott, egyébként helyes alapelveket. Talán helyesebb lett volna közösen megállapodni. az alapelvekben! Igaz, utólag könnyű okosnak lenni. Elkezdődött egy meddő, szégyenletes, ugyan hazánkban nem ismeretlen huzavona, mely a kirekesztésről, a vezető pozíció birtoklásáról, a kasszakulcsról szólt. Pedig a tennivaló olyan egyszerű, hogy nem szükséges hozzá diploma, csak józan ész. A NER-re nem vesztegetném a szót! Egyszerűen nemzetellenes! A demokratikus ellenzék ugyanott tart, ahol 1989-1990-ben volt. Akkor sem volt, most sem nélkülözhető egy tisztázó munka elvégzése, ahol is nem rohamlépésben, átgondolatlanul, a társadalom véleményének ismerete nélkül, valamennyi érdekelt bevonásával kell kialakítani a kereteket, a valódi és nem a virtuális többség számára elfogadható alkotmányt, az állam feladatainak és működése korlátainak rögzítését. Túlságosan sietősen tolonganak pártok az országgyűlés kapujában a hegemónia megszerzése körül. A demokrácia nem szólhat csak arról, hogy egy többséget szerzett párt csakis a saját érdekeit képviselje, holdudvarát kistafírozza, ilyen-olyan vízióit erőltesse az országra. A feladat MOST az, hogy a legszélesebb összefogással 2/3-os többséggel szélnek eresszük ezt a hatalomtechnikus, antidemokratikus, haladás ellenes, megosztó, álszent társaságot! De nem azért, hogy ott folytassuk, ahol ők abbahagyták! A valódi, demokratikus átalakítás után, mely időszakban ügyvivő kormányzás folyik, új választásokat kell kiírni! A többség megszerzésébe, a demokratikus elvek, intézmények megteremtésébe be kell vonni az érdekképviseleteket, szakmai szervezeteket, civilszervezeteket. Minden résztvevőnek felelősséget, kompromisszumkészséget kell tanúsítania!

Nem árt világossá tenni: a többségi vélemény is lehet rossz, a demokrácia semmiképpen nem a többség DIKTATÚRÁJA, a megválasztott képviselők, pártok kötelesek a nép érdekeit képviselni, ha visszaélnek a hatalommal, akkor visszahívhatók és felelősségre vonhatók!

Nem tudom, feltűnt-e már valakinek, hogy a politikusok mennyire nem támogatják a visszahívhatóságuk, felelősségre vonhatóságuk lehetővé tételét. Gondoljátok meg polgárok, ezek zsákbamacskát ajánlanak, soha be nem váltandó ígéretekkel megkörnyékezik a szavazókat, a felhatalmazás birtokában pedig a saját és köreik pecsenyéjét sütögetik. Napjainkra már ez sem elég nekik, a saját hamis képükre is akarnak bennünket formálni! Értelmes, szuverén ember megdöbbenve nézi ezt a szerénytelenséget, ezt az önhitt gőgöt. Isten óvjon a prófétaság szerepét játszó, magukkal mindenben egyetértő kisisten palántáktól. Csak az ostobák képesek ennyire kételyek nélkül, mások meghallgatása, véleménye, akarata semmibevétele nélkül gondolkodni és cselekedni. Elfelejtik, hogy nem azért ülnek a bársonyszékben, mert ők a legokosabbak, hanem mert odaültettük őket. A saját szempontjukból érthető a mentalitásuk, de nekünk már elfogadhatatlan ez a négyévente ismétlődő zsákbamacska játék. A köztársaság polgárainak ki kell kényszeríteniük a politikai, állami szervezetekből a felelős, becsületes kormányzás egyetlen igazi garanciáját, a visszahívhatóság intézményét! Ébresztő magyarok!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 16:56:34

@Mária:

Bajnai megbukott.

Azzal kezdte, hogy ő fogja képviselni a Fideszt nem akaró jobboldali liberális és konzervatív szavazókat. Ezzel szemebn az egyetlen teljesítménye: szétszakított az első sikeers magyar zöld pártot, majd idiótákkal vette magát körül. Végül liberális irányzat helyett szimpla balos demagógiát vett elő. Megpróbálta aztán elvinni az MSZP szavazóinak egy részét. Mivel ebben csúfosan kudarcot vallott, most éppen Gyurcsánnyal vív élet-halál harcot a DK szavazóiért. E meccsben Gyurcsány egyre inkább nyerésre áll. Szóval. Bajnai ellenzékként már bizonyította: komolytalan, s nem ért a politikához, elvei pedig nincsenek, csak hatalmat akar, legalább egy icipici frakciót. Úgy tűnik, ez sem fog azonban összejönni neki.

midnight coder 2013.10.13. 16:56:39

@_most_: Bajnai kb. annyit csinált, hogy az MSZP pár nyilvánvalóan fenntarthatatlan intézkedését visszavonta, és élvezte hogy mindenkinek az az érdeke, hogy elvezesse az országot a választásokig.

midnight coder 2013.10.13. 17:03:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Bajnai ott bukott meg, hogy a baloldalra pozicionálta magát, ahol pedig elég valószínűtlennek tűnik. Ami persze nem lenne baj, ha mindezt az MSZP-n belül tennék, az ottani szavazók magát Lucifert is megszavaznák mint baloldali miniszterelnököt, de ehhez kell a mi kutyánk kölyke feeling, amit Bajnai még párton belül sem tudott produkálni, szemben Pl. Fletóval, aki ugyan privatizélésből lett milliárdos, mégis simán beállt mögé az egész baloldal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 17:11:16

@midnight coder:

Kezdetben éppenhogy jobboldalra pozicionálta magát, de aztán egész mást csinált. A lufi kipukkadt. Aztán most már az egész szimpla harc Bajnai és Gyurcsány között, hogy kinek lesz meg az 5 %-a. Egyre inkább úgy tűnik. Gyurcsánynak meglesz, Bajnainak meg nem.

midnight coder 2013.10.13. 17:13:10

Amúgy vicces, hogy mindenki balról várja a csodát. Holott a világon nem volt még olyan, hogy egy országot baloldali politika húzott volna ki a gazdasági slamasztikából.

Amire valóban szükség lenne, az egy európai értelemben vett jobboldali párt.

Laci A Lakli 2013.10.13. 17:25:18

Itt mindannyian nagyot tévedtek. Bajnai nem itt meg ott bukott meg...
Már az elején a leges leges legelején az első lépésnél...
Bajnai már csak azért sem jó hadvezérnek, mert épeszű hadvezér nem megy bele olyan csatába amit nem nyerhet meg. Nos Bajnai pont ezt csinálta. Ha várt volna még 4 évet és csak a 2014-es választások után jön vissza úgyhogy 5 évig távol marad minden "politikai" dologtól, akkor talán összejöhetett volna neki a 2018-as eredmény. Közben folyamatosan publikálta volna a "szakértői" cikkeit a médiában folyamatosan visszahozta volna magát a pódiumra, mint "szakértő". Ha ad magának lényegesen több időt, hogy az egész magyar nép is szakértő szemmel nézzen rá és egy ismét bukott MSZP-vel kezdett volna tárgyalni lényegesen jobb alku pozícióból. Na akkor talán lett volna esélye...
Nem is értettem, hogy miért tért vissza ilyen hamar biztos unatkozott otthon.

Laci A Lakli 2013.10.13. 17:38:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azért sokat nem értek a politikához de Bajnai mint jobboldali vicces és elég elbaszott taktika. Eg y MSZP-s minisztert miből gondolta, hogy elfogad valaha is egy jobboldali szavazópolgár. Úgy utálja őt, mint a s--ar.

wowerman 2013.10.13. 17:44:09

nektek nem mindegy? csak annyit tudtok hogy "fuj mszp fuj libajnai" az hogy ki fogja valaha is leváltani orbánt persze kit érdekel

czjanos 2013.10.13. 17:52:21

@vega4: Az egyik "megfigyelőautó" rendszáma pl. MEH... Miniszterelnöki hivatal?

Wagem 2013.10.13. 18:01:52

@véres horror:
Véres fasz..Ha lennének itt nácik,te már rég megdöglöttél volna.
És mivel nincsenek,így hát nyugodtan markolászhatod a barátod tökeit lila boával a nyakatokban valami kamionon a Budapest parádén.
Úgy hogy több tiszteletet köcsög!!

Bikafa 2013.10.13. 18:05:50

@♔batyu♔:
Nagyjából ez a frankó!
A pénzen túl, a mammon istenein túl , sőt, az EU-n túl is van élet!
Soros majd rájön egyszer, mikor előveszi a testi nyomor, hogy ha 2X ennyi pénze lenne, akkor sem tudna a kínjaitól szabadulni...
De akkor már késő lesz, és az otromba bűneit késő lesz bánnia!! :O

Wagem 2013.10.13. 18:11:09

Bajnai már akkor megbukott,amikor nagy nehezen kilencedik alkalmasnak vélt figura,a miniszterelnöki bemutatkozó beszédében kijelentette,hogy "nincsenek politikai ambícióim.."
Navracsics nagyon okosan le is ütötte a labdát.
"akkor mit keres itt.."?
Bajnai már itt kezdett el hazudozni.
Szállóigévé vált mondatai.
"nem emléxem,nem voltam ott,nem az én feladatom volt,nem értettünk hozzá...stb"
Egyszer sem állt ki felelősen tettei mellett.
Kell az országnak egy ilyen min.elnök??
Nem!

ephart 2013.10.13. 18:17:36

hát a Libással nagyon beégtek a nehezen tüsszentők,hiába a hamis imidszs a magyaroknak nem kell.2018 több zsé kreativitás és új arc ha a judeobolsik eredményt akarnak hazánkban

burgener 2013.10.13. 18:20:42

Ahogy így elnézem, itt mindenki egypártrendszert szeretne és focit. Utóbbira nincs esély.

midnight coder 2013.10.13. 18:50:18

@Bikafa: Egyszer mindenki meghal, és akkor nincs tovább. Illetve, van aki szerint van, de hogy mi arról erősen megoszlanak a vélemények, attól függően hogy buddhista, keresztény, zsidó, iszlamista, hindu, vagy más vallás követője-e az illető. Amúgy az összes közül leginkább a zsidó-keresztény-iszlamista vonal tűnik leginkább valószínűtlennek. De az tény, hogy Soros jó eséllyel egy magánkórházban fogja kilehelni bűnös lelkét, gondos orvosi kezelés mellett, míg te vagy én egy lepukkant SZTK kórházban, ahol magasról szarik arra az orvos, nővér hogy mi történik velünk.

midnight coder 2013.10.13. 18:53:41

@Wagem: Az a baj, hogy nem túl jó a felhozatal. Antall-t anno nem nagyon szerettem, de így visszatekintve messze a leginkább vállalható figura volt mind közül.

torró 2013.10.13. 19:06:43

Azért valamit ne felejtsünk el. Bajnai a Gyurcsány kormány minisztere volt.Ha annyira jó szakember, akkor látnia kellett hová tart a gazdaság politikájuk. Ennek fényében kissé morbidak a kijelentései. A másik probléma, hogy megjelenésével éppen hogy gyengíti a baloldali tábort.Ismerve a Magyar embert nem biztos, hogy aki most Bajnai mellé állt az odaadja a szavazatát, ha arról lesz szó hogy visszalépnek valamelyik körzetben. Bajnainak azért legyünk őszinték elég rossz híre van nálunk, nem véletlenül, így nem értem a szponzorait, hogy mire számítottak? És hányszor leírtuk már ide, választás után szükség van az egész országra kiterjedő vezetői gárdára. Amivel jelenleg csak a FIDESZ rendelkezik.Minden választás után, nálunk az a szokás, hogy a vezetői gárdát lecserélik. Még az MSZP aki rendelkezik valamennyi bevethető gárdával, de ha osztozkodni kell másokkal, akkor úgy járhatnak újra, mint az SZDSZ-l. Szerintem jobban jártak volna, ha nem akarnák most olyan görcsösen az Orbán leváltását, hanem káder építésre koncentráltak volna, mert így is úgyis, az elkövetkező 4 évet még a FIDESZ fogja lezongorázni.

2013.10.13. 19:07:51

@♔batyu♔: Te olyan hülye és elfogult vagy, hogy az elképesztő.

Volt MSZMP-sek? Kire gondolsz? Csak nem a fél Fidesz-frakcióra?

Volt Szdsz-sek? Ki az? Szigetvári? Karácsony? Jávor? Kónya? Szabó Tímea? Szelényi?

A cikkírónak meg üzenem, hogy utólag persze kurva könnyű okosnak lenni. Ha akarja, próbálja meg, szervezzen egy mozgalmat, ami több tízezer aktivistát mozgat meg. Szabad a pálya. Bajnai azt tette, amit lehetett és kellett tennie.

Ja és úgy hívják, hogy Együtt 2014 - PM szövetség, akármit is kellett hivatalosan bejegyezni.

2013.10.13. 19:10:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ahhahha, ennél jobb viccet már régen olvastam. Még hogy Bajnai nem fog bekerülni a parlamentbe... Arra semmi esélyed nincs, kisapám. Nem is akárhogy fog bekerülni.

2013.10.13. 19:12:30

@Mária: Mária kedves, te menj a picsába, a te gyűlölködésed tette ezt többek között lehetővé, valamint Mesterházy csillapíthatatlan ambíciója, ami fontosabbnak bizonyult, mint az ország és a saját hosszútávú érdeke.

2013.10.13. 19:17:32

@ÁáárvaiPéééter: De, gyakorlatilag puccsal jutott, ugyanis csak relatív többsége volt, a megfélemlített és rövidlátó pártok megszavazták Hitlert kancellárnak. A politikatudomány az égvilágon semmit nem változtatott emiatt a demokrácia-eszményen, az emberek tanultak remélhetőleg, hogy nácikra nem szabad szavazni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.13. 19:31:56

@iii:

Nekem nem kell esély, én nem indulok a választásokon.

Wagem 2013.10.13. 19:36:10

@midnight coder:
Igen.
Antall abban a felfokozott hangulatban jó választásnak tűnt.
Mint később kiderült "demokraták"jobbról is balról zsarolhatták.
Ilyen szempontból gyenge volt,erőtlen.
De akkor nem tudhatta mire is vállalkozott.
Később kiderült,de ezt már nem élhette meg.
Lehet jobb is.

Mária 2013.10.13. 19:39:30

@iii:

"Mária kedves, te menj a picsába, a te gyűlölködésed tette ezt többek között lehetővé"

Bájos vagy, de ne ruházz fel isteni képességekkel :)

Bár az érdekelne, ha kifejtenéd, hogy mi közöm van nekem a libás tündökléséhez, a bukása részt meg majd kitalálom még áprilisig.

Melchi Zadok 2013.10.13. 20:07:37

@Mária: te is elmehetsz mariska a schiffereddel együtt a picsába.

Sir Galahad 2013.10.13. 20:17:25

@ÁáárvaiPéééter: Nem szeretnék konteógyártónak tűnni, de szerintem itt van akkora a tét, hogy az azonos oldalon állók összebeszélhettek. Hogy a végrehajtás már nem sikerült, az persze bizonyíték a töketlenségükre.

2013.10.13. 20:22:38

@Mária: Azért írtam, hogy többek között. A libás kitétellel pedig bizonyítod, hogy fidesz-jobbikos provokátor vagy.

kvadrillio 2013.10.13. 20:30:33

MAGYAR KAPITALIZMUS:
DIGItv délelőtt 10 óra óta egyetlen egy csatornán sem szolgáltat műsort.
KI A MAGASSÁGOS FELÜGYELI MAGYARORSZÁGON, HOGY A PÉNZEMÉRT TÉVÉSZOLGÁLTATÁST KAPJAK ???

...KÖZBEN MEGY A HIRDETÉS, HOGYASSZONGYAH: DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS....SET TOP BOX...MEGAZAN YJA SEGGE.....

KIK MŰKÖDTETIK ITT EZT A KAPITALIZMUST ?????

_Ne feledd 2013.10.13. 20:36:31

Lássuk be, nehéz úgy távol tartanod magad az 1990-2010 közötti időszaktól, ha abban magad is részt vettél, a korszak emblematikus miniszterelnöke volt a mentorod, te pedig a kormányának egyik legfontosabb minisztere. És ez most független attól, hogy mi jött 2010 után: főleg azért, mert ilyen nagy célkeresztet magadra festve csak veszíthetsz.

2013.10.13. 21:37:46

Fura, hogy az elmúlt 3,5 év jobboldalinak csúfolt közönsége még mindig a baloldalt tartja "kommunistának" a totális államosítás, az állami erőszak láttán, hogy ne mondjam, a Fidesz bolsevik pártszervezése és tevékenysége ellenére.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.10.13. 21:45:36

@iii: Meg kell hogy védjem Máriát, bár sosem hittem hogy ilyen mondtat elhagyja a billentyűzetemet, de nála zsigeribb, paranoidabb orbánfóbiást nem hordott még hátán a glóbusznak ez a szeglete, így valamit biztos félrekódoltál.

Viszont egy biztos, a baloldal már most marja egymást mint a süllyedő hajón a patkányok, mert még mindig nem fogták fel hogy valós kérdésekre adott valós válaszok nélkül nincs terük a politika színpadán, még ha próbálják is performansszal pótolni az érdemi mondanivaló hiányát.

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.10.13. 22:07:19

@midnight coder: "Antall-t anno nem nagyon szerettem, de így visszatekintve messze a leginkább vállalható figura volt mind közül. "

Csak kormányozni nem tudott. 1995-ben a Bokros-féle pénzügyi-gazdasági stabilizációra miért is volt szükség? Hogy 1994 végére, '95 elejére az államcsőd szélére kerűlt az ország, az nagyrészt a 4 évnyi előző kormányzás semmitevésének a következménye volt. Az "antalli örökség" nem más, mint a Bokros csomag.

Demis Castro 2013.10.13. 22:09:49

@Wagem: "Nincsenek politikai ambicióim." meg: "Okos Navracsics".

Nos nekem sincsenek politikai ambicióim, mert ki a tököm akarna mondjuk miniszterelnök lenni? Az egy kurva nagy szopás...

Viszont ennek ellenére már gondoltam rá, hogy talán mégiscsak be kellene vállalni négy év miniszterelnökséget - látva, hogy mit művelnek azok, akiknek vannak politikai ambíciói. Gyakorlatilag másuk sincs a fasziknak (pl. Navracsics, de a legklasszikusabb példa maga Orbán), mint politikai ambiciójuk...

Lesz még Magyar Köztársaság 2013.10.13. 22:40:51

@iii: "Volt Szdsz-sek? Ki az? Szigetvári? Karácsony? Jávor? Kónya? Szabó Tímea? Szelényi?"

A meghatározó alakjai a pártszövetségnek valóban nem volt-szdsz-esek, viszont a szavazóik döntő része az a pesti liberális értelmiség. Az a jól lehatárolható szavazói kör, amely 2006-ig minden alkalommal bejutatta az szdsz-t az orsz.gyűl.-be. Vidéken a liberális párt -'98 után - szinte eltűnt, ill. nagyon marginális helyzetbe szorult.

És ez köszön szépen vissza az Együtt-PM mostani támogatottságából is. A felmérések szerint a pártszövetség átlagos támogatója fővárosi, legalább közép-ill felsőfokú végzettségű, harmincas-negyvenes honpolgár. Kiemelkedő arányban vannak köztük felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

Vidéken alig látszanak, ez is az szdsz-re passzol. Jól példázza ezt, hogy az Együtt vidéki rendezvényeire, Bajnai országjáró állomásaira a sajtóban írtak - látottak alapján a kutya sem volt kíváncsi.

Szdsz miután 2008-09-ben leamortizálta magát, ez a választóközönség 2010-ben az LMP-ben talált talált magának új pártot. Majd Bajnai színrelépésével pedig egy még újabbat. Az Együtt-PM jelenlegi támogatottsága a teljes választókorú népességen belűl jelenleg 3-4%. Ez a volt szdsz-es választói törzsmag.

Paul Summers 2013.10.13. 23:37:47

Baján újból pofáraesett a judeobolsevik csicskahorda.

sanyix 2013.10.13. 23:58:49

@Paul Summers: melyik? a fidesz, vagy a maszop? Jó persze tudom, ez egy és ugyan az :)

Nyers Fa 2013.10.14. 00:14:54

Nem tudom, hogy Bajnait mennyire támogatja Soros, de az biztos, hogy a Fidesz és az Szdsz Soros pénzén nőtt nagyra. Többek között Soros fizette Orbán külföldi tanulmányait.
Persze tudom én is, ha a Soros Orbánt pénzeli, akkor egy szent ember, ha az ellenzékből valakit, akkor egy tetves zsidó. Ilyen egyszerű ez kérem.

von Putri 2013.10.14. 00:25:03

Minden jó kapitány matrózként kezdte, legalább egy iskolahajón. Bajnai kapitányként kezdte, hátszéllel, és úgy hogy mások fogták a kormányt. Most hogy saját magának kéne lavírozni a viharos vizeken egy lélekvesztővel, egyszeriben semmit se ér a tudománya

Ideje volna felcserélni a nagy mellényt egy mentőmellényre

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2013.10.14. 01:25:54

@Sir Galahad: "a volt baloldal egyik eleme sem tett szert komoly népszerűségre"

Hibásan mondtad fel a pártközpontból idomított mantrát.
A bukott baloldalt kell ismételgetni, azért jár a fröccsöntött Jézuska.

A baloldal megtévesztésből külön indul elméletedre csak azt tudom mondani, hogy hülyeség.

A blogger meg ott téved, hogy nem körültekintő. Bajnai színrelépésekor az MSZP gyengén állt, de mostanra megerősödött, így jelenleg már inkább partnerül szegődik melléjük Bajnai, mint az önálló indulást választja. Későn lépett színre, ez volt a hiba.

Hunor Levente 2013.10.14. 03:15:58

Bajnai társulata, a nemzetinek előadott Haza és Haladás most már teljesen el is zöldült, az agyalágyultak ellene vannak a paksi bővítésnek.

Baloldali érték 2013.10.14. 04:41:47

@Hunor Levente: Nem zöldülés az, csak szekértábor-politika. Ha OV mindenhova szélkereket akarna építeni, akkor itt kampányolnának Paks bővítése mellett.

Baloldali érték 2013.10.14. 04:49:25

@Bafana: Az elmúlt 4 évben a Fidesz ott szívatta a Jobbikot ahol tudta. Aligha tartanak tőlük.

gerberus 2013.10.14. 07:31:02

Az MSZP kivételével úgy fognak elsüllyedni, mint a Titanic - hacsak a szocik nem menetnek ki belőlük a maguk pártjába, feltéve, hogy a hosszútávú érdekeik ezt diktálják.

WhyCantITouchIt? 2013.10.14. 08:41:41

Nem tudom mit gondol az a pár ember, aki úgy érzi Bajnai a megfelelő ember arra, hogy vezesse ezt az országot.
Az hogy Bajnai egyáltalán szóba jöhet, az még mindig a Kádár rendszerből visszamaradt reflexió -miszerint majd a technokrata elvtárs megold mindent, hisz ő szakértő, ért mindenhez, nekünk csak hátra kell dőlni és várni a jól átsült madárkát.
Lófaszt!
Egy miniszterelnöknek nem feladata értenie bármihez is, nem az ő dolga válaszokat találni a kihívásokra, arra ott vannak a miniszterek, a minisztériumok, egy egész rohadt háttér stáb.
Egy miniszterelnöknek elsősorban tudnia kell beszélnie, kell hogy legyen egy bizonyos mértékű kisugárzása, személyével motiválnia kell a kormányt, koordinálnia azt.
Na most Bajnai teljesen alkalmatlan miniszterelnöknek, beszélni nem tud, egy semmilyen kiállású, nulla kisugárzással rendelkező ember - most képzeljük el, hogy egy ilyen alak képviseli Magyarországot, mint miniszterelnök, hát úgy szopatják meg, ahogy akarják.
Amióta visszatért egy olyan megnyilvánulása sem volt, amire azt lehetett volna mondani, hogy na ez igen, épp ellenkezőleg, hibát hibára halmozz.
Bajnait egyedül a rohadt nagy média hátszél, és a köré kitalált mese tartja életben.
Ha a baloldalnak van egy kis esze rehabilitálja Gyurcsányt, és 2018-ban vele szállnak ringbe.

notib 2013.10.14. 09:13:54

ÁrvaiPéter: az alapvető ellentmondás, az az, hogy Bajnai Gordonnak önmagától is el kell(-ene) határolódnia, hiszen főtanácsadóként, kormánybiztosként, miniszterelnökként tevékeny tettestárs volt az elk...ban...

teknős 2013.10.14. 09:22:54

Megjósolni nem lehet a választások eredményét.

Igen, én is ettől félek. Mert egy porcikám sem kiván a fideszre szavazni , de attól ideges leszek, hogy a leghalványabb esélye legyen a DK , MSZP, Szdsz, PM, Együtt és társainak, hogy visszatérjenek a hatalomba.

Szóval csak a fidesz. Akkor is , ha nem akarom.

♔batyu♔ 2013.10.14. 09:23:40

Érdekes, nem sietnek a ballib bloggerek a Baját értékelő posztokkal. Jelenleg egy sincsen. Az Index persze próbálja sugallni, hogy csalás volt, különben is jelentéktelen, de el tudom képzelni a címlapot, ha csak egyetlen szavazattal, de a ballib jelölt nyer.

Letargia:)

♔batyu♔ 2013.10.14. 09:24:44

@Baloldali érték: Pedig helyi választáson tarthatnak.

♔batyu♔ 2013.10.14. 09:26:48

@Nyers Fa: Soros pénzén az SZDSZ nőtt nagyra, de rendesen meg is hálálták, ma is nyögjük.

A Fidesz egy másik befektetés, amely nem igazán úgy sült el, ahogy Sorosék képzelték, viszont fizeti rendesen a részleteket, tehát azért annyival nem nyúlt Soros mellé.

♔batyu♔ 2013.10.14. 09:31:27

@WhyCantITouchIt?: Nem lehet. Gyurcsány régebben összeveszett az USA nagykövetével, magyarul elzavarta a picsába, mert pofátlanabb kérésekkel jött mint anno az oroszok és Feri ezt szóvá tette.

Épp azért kell Soroséknak egy olyan béna, de készséges faszi mint Bajnai. Ez bármit aláír és készségesen képviseli az USA embereinek kelet-európai üzleti zavarosban halászók érdekeit. (Clintonné és haverjai).

Scagnetti 2013.10.14. 09:32:54

Bajnai egy év alatt nullára írta magát. Tavaly még ő volt a nagy remény, mára már a 10%-ot sem meri bevállalni, ezért összeolvad az LMP-ből kiszakított résszel. (Mellesleg büszke lehet az LMP szétszakítására is ez a nagy demokrata.)
Ha így halad, az 5% sem biztos, és még az a szégyen is érheti, hogy a közutálatnak örvendő Fletó is megveri.

Kivlov 2013.10.14. 09:58:27

@Scagnetti:
ferkó tuti megveri. nagyon jön fel a tag.
és rajta legalább lehet nevetni. bajnain még azt se.

narmer 2013.10.14. 10:24:38

@♔batyu♔: Az utóbbi mintha szabad választásokkal ,tévedek?

luis5 2013.10.14. 10:27:28

@Nyers Fa: Nagy tévedés. A fidesz akkor kezdett majdnem 0-ról nagyra nőni mikor Soros levette a kezét róluk, ez akkor történt miután nem álltak be az szdsz mellé az mszp karanténból való kiengedéséhez.
Megszabadultak a nyomástól :-)

narmer 2013.10.14. 10:28:11

@♔batyu♔: Milyen pofátlan kérést utasított Gyurcsány "önérzetesen" vissza.Ezt szivesen olvasnám. Csak nem a szemlőhegyi házat kérte Csokinyuszi Tsakopulos?

luis5 2013.10.14. 10:30:53

A fidesz és mszp közös érdeke és álma egy 4%-os Bajnai meg egy 4%-os Fletó párt. És erre van esély....Mindenkinek más okból- az mszp-s parasztvakítást a kormányváltásról meg hagyjuk. Ezt ők se gondolják komolyan, ez csak a kötelező kűr.

Sir Galahad 2013.10.14. 10:38:18

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Te viszont helyesen böfögted fel a pártközpontban kért szöveget, és megkapod a piros bögrét. Gratulálok!

Balt 2013.10.14. 10:56:49

@miketbeszéltek: "Az egyfordulós választással rákényszeríti a vetélytársait az akaratuk elleni összefogásra, ilyenkor meg dörzsölheti a tenyerét."

A kétfordulóssal is rá voltak kényszerülve az "akaratuk elleni összefogásra". ('94-et kivéve, mert akkor az SZDSZ minden koalíciós kényszer nélkül kapaszkodott fel a kutya hátára.)

♔batyu♔ 2013.10.14. 11:02:25

@narmer: Hogyne. Nézd meg mi lenne itt a szabad választásokkal, ha egy olyan párt nyerne, amely az adósságok visszafizetésébe kötne bele.

Kb. mint Irak, vagy Szíria. Sérül a demokrácia, antiszemita, náci, megvédjük a magyarokat.

Balt 2013.10.14. 11:04:12

@alfax: Nem is enyhén... :) De majd most felteszik a pontyot a zíííre okt. 23-án és (hozzájuk) méltó módon megemlékeznek '56 50. évfordulójáról... :) Ne feledjétek, Bajnai kormánytag volt 2006 októberében, sőt, végig, az egész ciklusban!!!

Balt 2013.10.14. 11:08:23

@czjanos: A mára eléggé rezignált Tölgyessy egy nyári írásából:

"A korábbi kormányok általában az elitek igazáról kívánták meggyőzni a közvéleményt. Valamilyen távoli, a közemberek számára bajosan megfogható célok kedvéért: a piacgazdaság, az európai uniós csatlakozás, az államháztartási egyensúly érdekében többnyire újabb terheket és fájdalmas alkalmazkodási kényszert próbáltak elfogadtatni választóikkal. Orbán Viktor viszont inkább az "emberek" reményeit vágja oda az eliteknek.19 A Fidesz régóta sulykolja: a hétköznapi világlátásnak van igaza, végre "az emberek akarata" határozza meg a kormányzást. A magyarok érdemesek a jóra, ám állítása szerint: idáig a baloldali hatalom és a külföldiek túlereje akadályozta boldogulásukat. Az előrehaladáshoz az ügyesen mozgékony feltörekvő csoportok és a hagyományos magyar jobboldal meglátásai alapján szükséges berendezni az országot. ___Orbán Viktor retorikájában a választók igényeinek megfelelően ajánlja átalakítani a társadalmat. Ebben az értelemben a miniszterelnök a leginkább demokrata vezető a hazai politikában.___ Csak az a kérdés: eredményessé lehet-e tenni a magyarok jelenlegi értékvilága és vágyai alapján a gazdaságot?"

Balt 2013.10.14. 11:10:28

@_most_: "Bajnai miniszterelnökként kis túlzással megmentette Magyarországot a csődtől"

- aminek kvázi előidézésében fontos gazdasági pozícióban ő maga egyébként könyékig benne volt...

Balt 2013.10.14. 11:19:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Ezzel szemebn az egyetlen teljesítménye: szétszakított az első sikeers magyar zöld pártot, majd idiótákkal vette magát körül."

Meglehet, fordított volt a kronológia, bár így felmentjük a PM-eseket az "idiotizmus" alól. (Nem kellene, bár meglehet, nem ez a legjobb jelző rájuk...) Az viszont igaz, hogy Bajnai egyetlen jótéteménye "aktív (nem)politikusként" (muhaha), hogy megtisztította az LMP-t.

♔batyu♔ 2013.10.14. 11:19:55

Még mindig egyetlen ballibsi poszternél sem verte ki a biztosítékot a Bajai bukás. Pedig előtte nagy volt ebben a témában a nyüzsi.

Most úgy vannak vele, Baja, történt ott valami?

♔batyu♔ 2013.10.14. 11:24:44

@Balt: Van benne valami.

A bankok Bajnaiék asszisztálásával átbasznak egy csomó embert, majd amikor jönne nem is a felelősségre vonás, hanem csak némi kártérítés megy az ajvék, hogy összeomlik a bankrendszer és különben is mit szólnak külföldről.

Ilyen alapon akkor éppen mehetne az ukrán maffia is.

Az a gond, hogy egy balliberálisnak a demokrácia azt jelenti, a külföld meg van elégedve. (Ezalatt természetesen multikat és az azok szolgálatában álló politikusokat értünk).

Balt 2013.10.14. 11:28:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja, a többiben kb. egyetértek.

@midnight coder: Azért Fletó is kihúzta a gyufát a végére, de ettől még jó meglátás: Bajnai azzal, hogy nyíltan el akarta szipkázni az MSZP szavazótáborának tekintélyes részét, belavírozta magát az SZDSZ-tünetegyüttesbe, azazhogy ahogy az SZDSZ-re tekintettek a végén az MSZP-ben. (Ez még akkor is igaz, ha a kvk-k szerint jelentős az átszavazási hajlandóság a "két" párt tábora között, amit mellesleg elég kétkedve fogadok: ha tétje lesz.)

Kandaláber 2013.10.14. 11:32:00

Hiányolom a posztból a kiindulási pontot, amely meghatározza az elmúlt 25 évet.

Gyurcsány, Bajnai, Orbán, Kövér, Horn, hosszú a sor, egy tőről fakadnak.

Kommunista elitképzőt végeztek, önként, saját akaratból politikai vezetői funkciókat vállaltak annak a rendszernek működtetésére, amelynél alapérték volt a diktatura, az önkényuralom, a nem egyetértők tönkretétele, megsemmisítése, miniszterelnöki szintig bezárólag. A hétköznapi állandó félelemkeltés.

Magyarországon olyan politikai rendszer van, amely a szovjet-kádárista önkényuralmat a hétköznapokban kiszolgáló titkosszolgálatok spiclijeit a mai napig megvédi. Felettébb ritka jelenségről van szó, ha körülnézünk a hasonló országok között.

Azok a politikai meccseket, amelyeket mi látunk, úgymond többpártrendszer jeligére, egy jól felépített ringből közvetítik.

Amennyi bűnt ezek egymásra köpnek a megválasztásukig, majd amennyire nem lesz belőlük ítélet, a legvégső esetben mindig megvédik egymást..

Balt 2013.10.14. 11:35:47

@midnight coder: Ráadásul most vett feleségül egy hozzá képest felekorú (mondhatni: hamvas) leányt :), tehát tudja az öreg, mitől döglik a légy. (Egy köteg zöldhasúval pl. elég jól le lehet csapni...)

kvasztics47 2013.10.14. 11:35:52

Ez ami itt megy mán régi nóta. Megénekelték mán ezt nagyjaink .
Arany János idézet, Az elveszett alkotmányból:
Birkák vagytok-e ti, félénk és ostoba birkák,
Nemes atyámfiai, készek minden csacsi mellé
Futni, ha elbődűl? Nem, nem fiaim, ne kövessünk
Mí minden szamarat, csak a tens urat, aki különben
Jobb fizető is mint a többi szakállas uracskák.
Vagy.
Móricz Zsigmond:
„ érezte a szíve fenekén mindenikük, akit egy Rózsa Sándor meg ne vádolhatna avval, hogy a parasztot semmibe se veszi. Hát ki mondta valaha, hogy valamibe köll nézni? Paraszt? Kutyának való.

Balt 2013.10.14. 11:37:38

@midnight coder: Antall (és az MDF) kollaboráns volt, elég már csak a "tetszettek volna forradalmat csinálni" mondatára gondolni. Én akkoriban radikálisabb voltam, ezért is szavaztam az SZDSZ-re. :) (Bár inkább szomorú, de ettől még tény.)

tingli-tangli 2013.10.14. 11:40:01

Bajnainál nem értem, mi a motiváció? Egy vagyonos ember miért száll vissza a mocskos politikába, ahol őt (még ha tett is esetleg valami jót) csak a libákkal kapcsolatban emlegetik, és ezt nem tudja levetkőzni. Az a kérdés, kik állnak mögötte, mert azt senki sem hiszi el, hogy csak Orbán megfékezése a cél? Egy tény, nem tudom, ki hitt, bízott benne a zemberek közül, de tényleg szép röppályát leírva ugyanott van, ahonnan kezdte. Az is biztos, hogy az mszp nagytőkései szintén köszönik, jól vannak, annak ellenére, hogy a párt hol tart, legfeljebb a mostani bizniszekbe nem tudnak labdába rúgni.

Balt 2013.10.14. 11:41:36

@iii: "Ha akarja, próbálja meg, szervezzen egy mozgalmat, ami több tízezer aktivistát mozgat meg. Szabad a pálya. Bajnai azt tette, amit lehetett és kellett tennie."

A lóf@szt. Gründolt amcsi pénzből egy alapítványt (amiről amúgy sorra menekülnek a "húzónevek"), aztán rátelepedett a Milla alkalmi népszerűségére és le akarta nyúlni az LMP egészét. (De csak a felét sikerült. Na, itt kezdődtek a bajok, lásd Róna Péter beszámolóit a módszereikről.)

Balt 2013.10.14. 11:44:11

@_Ne feledd: Ez bizony így van. Tehát már a szándék is hamis.

Balt 2013.10.14. 12:02:00

@gerberus: Meglehet. Ezért is furcsán nagyvonalú a Nagy Összefogás eredménye, a 32? egyéni hely Bajnaiéknak. Főleg az előzmények ismeretében. Itt szinte biztos, hogy van vmi "alternatív valóságmagyarázat".

Balt 2013.10.14. 12:05:41

@WhyCantITouchIt?: Alapvetően egyetértek, de ezzel egyáltalán nem:

"Ha a baloldalnak van egy kis esze rehabilitálja Gyurcsányt, és 2018-ban vele szállnak ringbe."

Tény, hogy most erre mutatnak az események, és esetleg még választói visszaigazolást is láthatnak pl. a bajai "eredményben". De itt Gyurcsány még egyszer nem lesz minelnök, abban nagyjából biztos vagyok. Vagy ha mégis, akkor Mo.-nak reszeltek. Lehet, hogy amúgy is, de vele garantáltan.

Balt 2013.10.14. 12:07:25

@teknős: Annál inkább így van ez, minél inkább Orbánra hegyezi ki a történetet az ellenzék. Sajnos. (Másra amúgy nem is tudja.)

Balt 2013.10.14. 12:09:24

@♔batyu♔: ??? Erről van vmi olvasmány? Nem emlékszem, hogy amcsi nagykövetet "menet közben" cseréltek volna.

Balt 2013.10.14. 12:16:33

@luis5: Ez így van. '94 óta minden választáson rendre többen szavaztak a Fideszre, mint a megelőzőn. (Nyilván nem így lesz jövőre, tehát 2010 volt a csúcs.)

A Fideszt az SZDSZ "ifjúsági tagozatának" szánták, a rendszerváltás körül így is nézett ki, de a chartázásból és az MSZP-ből ők nem kértek. (Horn nekik is felkínálta a koalíciót, bölcsen visszautasították.)

@Nyers Fa: Egyébként meg:
"1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt. 1989 szeptemberétől a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta, de tanulmányait az 1990-es magyarországi országgyűlési választás miatt félbeszakította." (wiki)

Balt 2013.10.14. 12:38:15

@luis5: :) Igen, ez jó meglátás, én is így sejtem. Csak a 32 egyéni helyről való lemondás nem illik bele a képbe, de előbb-utóbb biztos kiderül a magyarázata ennek is.

Evoke 2013.10.14. 21:54:30

@Pecsétes Malcador:
Köszönöm az ajánlott Paraphone írásait. Okos, higgadt, kulturált gondolatok, sajnálnám ha tényleg abbahagyná.
süti beállítások módosítása