Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Még mindig nem értik

2012.12.15. 20:13 - ÁáárvaiPéééter

A diákok és a kormány egymásnak feszülésének van egy érdekes aspektusa, ami eddig nem volt igazán terítéken. Aki rendszeresen (vagy akár csak elszórtan) néz parlamenti közvetítéseket, az tudja, hogy a Tisztelt Házban vita címszó alatt óvodás civakodás folyik. A kérdező számára általában a kérdés csak eszköz arra, hogy frappánsnak hitt módon bemocskolja, leokádja a kérdés címzettjét, miközben a válasz egyáltalán nem érdekli. A kérdezett meg persze a kérdést szarja le tanítanivaló magasságokból, az ő célja sem lehet más, mint minél előbb személyeskedésbe fullasztani a párbeszédet.

Magyarországon a vitáról szól a politika, és nem a politikáról szól a vita.

Ezzel persze nincs is baj, amíg a képviselők a saját komfortzónáikon belül maradhatnak, így működik ez már réges-rég: nincs érdemi kérdés, és nincs érdemi válasz sem, csak a szóvirágok. A dolog akkor válik érdekessé, mikor a kérdést a parlamenten (hovatovább, a politikán) kívülálló személyek teszik fel. Ez történik most is: a diákok érdemi kérdésre érdemi választ várnak. Olyasmi ez, amihez nincs hozzászokva a magyar politikai élet.

Itt ugyanis nem elég, hogy az Államtitkár-asszony baltaarccal belehazudjon mindenki képébe, aztán a kétharmad elfogadja a választ. Az iskolákban, a diákok között nincs kétharmad. A diákok visszakérdeznek és érvelnek pofátlanul (a kormány szerencséjére egyelőre ügyetlenül is, de ez idővel változni fog).

Látom én, hogy a kommunikációs irodákban zsákszámra fogy a kávé és a pogácsa, mert ciki van: a kis középiskolást nem lehet se nácizni, se kommunistázni, ő nem kúrta el, és nem hazudott: Ő csak kérdez. Neki nincs ügynökmúltja, és még csak nem is oligarcha. Nem volt KISZ-vezér, és nem lopott disszertációt: Ő csak kérdez.

A kormány pedig még mindig nem érti. Nem érti, hogy van az, hogy őt kinevetik, hogy van az, hogy parancsra nem hajlik a térd, hogy van az, hogy a parlamenten kívül nem működnek a parlamenten belüli reflexek.

Ez nem az a bálterem, ahol vissza lehet táncolni. Ezek a gyerekek megszokták (például pont az iskolában), hogy ha kérdeznek, arra válaszolni kell, és ha a válasz rossz, akkor a gyerek megbukik. Így tehát a képlet roppant egyszerű: ha a kormány továbbra sem válaszol, a diákok pedig kitartanak elveik mellett, akkor a kormány (de leginkább annak gyereke: a felsőoktatási törvény) megbukik. A kormánynak persze még mindig megvan a lehetősége arra, hogy jól válaszoljon: nem kell egyebet tenni, mint végrehajtani a diákok követeléseit.

Ez persze nem olyan egyszerű, nem is igazán hajlik rá a kormányzat. A rendszerváltás óta eltelt időszak tapasztalataiból ugyanis egyáltalán nem ez következik. A magyar kormányok nem arra voltak és nem is arra vannak berendezkedve, hogy holmi civilekkel (mármint a saját civiljeiken kívül) tárgyaljanak, hovatovább, kompromisszumot kössenek.

Az, hogy ez a kompromisszum létre jön-e majd, az még kérdéses. Az viszont, hogy mi lesz ennek az egésznek a következménye (egyezség ide, vagy oda) talán még érdekesebb: az valószínű, hogy a kormány maga túl fogja élni még a rossz választ is, ahogy a Gyurcsány-kormány is túlélte 2006 őszét. De azt is tudjuk, hogy azoknak a 2006-os rossz válaszoknak mi lett a következménye…

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr934967393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása