Zoon Politikon

"Mindent tudok hát, drága herceg, Tudom, mi sápadt s mi ragyog, Tudom, hogy a férgek megesznek, Csak azt nem tudom, ki vagyok."

Friss topikok

  • álfirkász: Nem tudom miről ugatott ez a gazember. Láttam belőle úgy két másodpercet. Pont úgy nézett ki, mint... (2014.02.17. 12:23) Nagy Honvédő Háború – de csak szolidan
  • magyar-magyar szótár: Bocsánat a kései válaszért. talán érdekes lehet: TÖRTÉNELMI BEÁGYAZOTTSÁGBAN Marosánt egyszerűen c... (2014.02.02. 02:58) Ha Plankó Gergőnek igaza van
  • politikailagnemkorrekt: @Magyarország jobban teljesít: Bunkó stílus? Bocs, de én számokat írtam, ú.m: devizahitelek, mun... (2014.01.23. 12:23) A kormányzás anatómiája
  • : Gyurcsány takarodj, Mesterházi, Bajnai takarodj, összes csaló ellenzéki politikus, takarodj, ál-ma... (2013.10.22. 07:26) Mennyire jó ez a kormányzati kommunikáció?
  • Bafana: @Megfigyelo: Nem tudom mit szoktál megfigyelni, de megfigyelhetnéd, hogy a Jobbik tagjainak zöme a... (2013.10.21. 07:57) A Jobbik útjai

Címkék

Unortodox logika

2013.01.03. 23:17 - ÁáárvaiPéééter

 

Egységes, 10%-os rezsicsökkentést jelentett be a kormány, de miért?

  1. Magyarországon a háztartások az összes kiadásaik nagyon nagy részét költik rezsire, ami nem jó. Nem jó, mert a rezsi összege rendszerint nagy cégekhez megy, akik az esetleges profitot nem biztos, hogy itthon költik el (és a nagy cégek megsarcolását a társadalommal is könnyebb elfogadtatni).
  2. Minél kevesebbet költünk rezsire, annál többet költünk másra (főleg, ha nem túl magas a jövedelmünk), például feléljük fogyasztási cikkekben, ami jó, mert ideje lenne végre beindítani a hazai fogyasztást, hogy a kiskereskedők ne dögöljenek éhen, és a munkahelyek ne szűnjenek meg.
  3. Ráadásul a rezsi csökkentése kormányzati szempontból nagyon jól kommunikálható. Egyszerű üzenet, és mindenki a saját bőrén érzi a hatását, a 10% az 10%, heti plusz egy sör Apunak, plusz egy update korpakeksz Anyunak, és a kis Tomikának is leesik néha egy palack jóféle Szentkirályi Elixis.

Nade akkor miért pampog a Captain Szanyi, hogy igazságtalan?

  1. Az ellenzék mindig pampog, és mindig többet követel, Magyarországon ez így szokás.
  2. Viszont az is igaz, hogy valóban lehetett volna igazságosabb (mondjuk fogyasztással arányos) a rezsi csökkentése, mert így, aki többet fogyaszt, többet is takarít meg.
  3. Plusz az alsóbb jövedelmi szinteken élők arányosan a keresetük nagyobb részét költik rezsire, mert hiába keres valaki sokkal kevesebbet, egységnyi teret neki is ugyanannyiba kerül kifűteni.
  4. Arról nem is beszélve, hogy a sávos rezsicsökkentés az államnak is olcsóbb lehetett volna.



De akkor miért nem ilyen megoldást választott a Nemzeti Együttműködés Kormánya?

  1. Azért nem, mert politikailag nem éri meg. Ugyanis:
  • a kormánypárt szavazói a magasabb keresetűek körében felülreprezentáltak, tehát a mostani megoldással járnak jobban.
  • Aztán, azt nehezebb kommunikálni (több sáv, nem mindenki jár ugyanolyan jól). Jelen esetben az ellenzék minden támadására (bármennyire is jogos az a támadás esetleg) elég annyit mondani, hogy „csökkentettük a rezsit. már ez is baj?”.
  • Azok a szavazók, akik elfordultak már a kormányoldaltól egy esetleges „igazságos” rezsicsökkentés miatt nem fognak visszafordulni, mert úgy gondolják, hogy ez „csepp a tengerben”, itt ad egy kicsit a kormány, tíz másik helyen meg véresre szopat.
  • Ugyanakkor egy elvesztett szavazót nem lehet „még jobban” elveszteni, aki egyszer elfordult, azt nyugodtan lehet ütni.
  • Viszont a még meglévő táborra (főleg a politikai centrum felé hajlókra) úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásra, mert Bajnai bejelentkezett értük, beszél itt mindenféle új középről, meg hogy hazafi mindenki, hát még a végén van pofája elszipkázni a szavazókat.

Összegezzünk hát: a rezsicsökkentést azoknak címezte a kormány, akik még nem fordultak el tőlük, de nem is járnak menetelni a békéért, mert érzik, hogy ciki, meg hogy a diákoknak is igazuk van valahol. Lehetne igazságosabb, de egyrészt politikailag nem érné meg, másrészt egyáltalán nem is ez volt vele a cél.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasallat.blog.hu/api/trackback/id/tr934997050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2013.03.13. 13:47:30

Korrekt. Jól csinálják.

Pan Modry 2013.03.13. 14:08:25

Szerintem rosszul latod, egyszeruen csak arrol van szo, hogy ki akarjak vereztetni a szolgaltatokat, hogy az allam megvehesse, utana pedig fillerekert eladja a mutyihaveroknak, akik majd valamilyen indokkal jol megemelik kesobb a fogyasztoi aramarat.

Az igy keletkezett jovedelmet pedig a fideszesek es a mutyivallalkozok (Simicska es hasonlok) majd szepen elosztjak egymas kozott.

Orbannak csak akkor van gondja a profittal, ha az nem fideszmutyihavert gazdagit.

HaCS 2013.03.13. 14:17:54

Csak, hogy lefordítsam:

"Nade akkor miért pampog a Captain Szanyi, hogy igazságtalan?"

1.) Mert az ellenzék mindig pampog.

2.) Na jó, most egy kicsit igaza van.

3.) Na jó, nem is annyira kicsit.

4.) Igen igen, tudjuk, hogy az országnak is lehetne olcsóbb.

"De akkor miért nem ilyen megoldást választott a Nemzeti Együttműködés Kormánya?"

1.) Mert ez őket mind nem érdekli, csak a saját politikai hasznuk.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.03.13. 14:24:26

Azt nem értem, hogy miért nem a lakások szigetelését támogatja a Orbán Cippola? Akkor az építőipar is elindulhatna felfele és EU-s támogatásokat is lehetne lehívni.

Gondolom nem akarja, hogy a választások előtt nem fityisz közeli vállalkozók pénzhez jussanak. :(

Nikos Galis 2013.03.13. 14:43:08

@Pan Modry: A fene egyen meg !
A számból vetted ki a szót :))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.13. 14:43:25

"de nem is járnak menetelni a békéért, mert érzik, hogy ciki, "

ez volt a legjobb.

2013.03.13. 14:43:33

@Pan Modry: A diagnózisod szerintem pontos.

Egyszer látnék már egy kormányzati intézkedést, ami valóban az ország érdekeit szolgálja, és nem a haverokét.

Az csak a faék egyszerűségű júzerek hiszik, hogy az a rezsicsökkentés milyen fajin dolog...

Ilyen szintű piacellenességet Kádár alatt láttam utoljára.

deruyter 2013.03.13. 15:04:42

1. Jelen esetben egyértelmű szavazat vásárlás
2. Azt nem zárnám ki, hogy meg lehetett volna vizsgálni, hogy a közmű cégek árazása mennyire piaci, mennyire igazodik a költségekhez és mennyire igazak a költségek, összefoglalva azt, hogy "túl jó biznisz-e " nekik.
Mert ugye, ha egy alapinfrastruktúrát magánkézbe adsz, az a cél, hogy hatékonyabb legyen mint az államnál/önkormányzatnál. Vagyis ugyanazt a szolgáltatást olcsóbban várod el vagy ugyanannyirért jobb szolgáltatást vársz el. Ez azonban nyilván nem vonatkozhat pl az ő beszerzési áraira. Pl nem mondhatom egy gázszolgáltatónak, hoyg 100-ért adja bárkinak a gázt, ha az a piacon 120. Vagyis mondhatom, de akkor a különbséget kompenzálnom kell.
A hatósági ár amúgy általában hülyeség, csak nagyon indokolt esetben fogadható el. Ugyanis túlfogyasztást generál. Nyilván ha extrém magasak lennének az energia árak, nem várhatnánk el az emberektől, hogy fagyjanak meg, de igenis érezniük kell a fogyasztásuk súlyát, mert különben semmi nem ösztönzi őket arra, hogy hatékonyabb rendszert keressenek. Az sem utolsó szempont, hogy az egész alulárazással, csak az eredeti eladó jár jól, mert többet tud eladni. Ez jelen esetben az újabban nagyon tisztelt Oroszország és annak oligarchái.

Larry Silverstein 2013.03.13. 15:19:14

@Pan Modry: Inkább legyen fideszmutyihaveré mint külföldimutyihaveré. Szvsz.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2013.03.13. 15:22:32

A rezsicsökkentés csak egy iszonyat nagy kampányfogás. Csökkentené mondjuk a jövedelmeket terhelő adókat, akkor sokkal jobban járnánk.
Vagy miért nem csökkentik mondjuk a benzin jövedéki adóját?
És hol a Manyup pénzem?
És mit keres Oszkó a WizzAir-ben?
Oly sok kérdés...

szita szita péntek 2013.03.13. 15:25:51

+ a rezsi csökkentés ellehetetleníti a közmű szolgáltatókat, ráadásul rá is játszanak arra, h ellenségképet alakítsanak ki velük kapcsolatban. Márpedig egy veszteséges céget aztán az állam, vagy a gazdasági érdekszféra könnyen, nyomott áron megkaphat.

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:29:44

Tulajdonkeppen AFA-t is csokkenthetnenek... akarcsak a benzin aranal.
Vagy a kisfogyasztokat szocialis alapon tamogathatnak.
Es a hatosagi arat is el kellene mar felejteni vegre!

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:31:35

@deruyter:

"2. Azt nem zárnám ki, hogy meg lehetett volna vizsgálni, hogy a közmű cégek árazása mennyire piaci, mennyire igazodik a költségekhez..."

Birosag megvizsgalta, a hatosagok is folyamatosan vizsgaljak, es minen OK volt.
Nem a draga energia a baj hanem az alacsony berek, a magas jarulek- es adoterhek.

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:33:26

Holnap kinek veszik el az uzletet? Ma a szolgaltatok. Holnap a pekek? Holnaputan a gabonatermelok?
Tiszta szocializmus... nemsokara jon a hianygazdalkodas, allhatsz sorba cipoert meg WC papirert mint az SZU-ban!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 15:35:28

ez a tehetségtelen ripacsok kormánya. minden döntésük egy lépés előre, kettő hátra. ha szerencsénk van, akkor egy előre és csak egy hátra. a kormányzás második felétől már az első felében elkövetett hibák és tévedések kivédése folyik. érdemi előrelépés sehol, visszalépés több területen is történt.

ez azért van, mert orbánék rettentően középszerű emberek. igaz a régi közhely, hogy a lét határozza meg a tudatot, ezekre a fiúkra ez különösen áll: lázár, kövér, rogán, kósa, pokorni, lehetne sorolni naphosszat. egy közös van bennük: egy percet nem dolgoztak soha a magánszférában. a "tehetségük" arra korlátozódik, hogyan kell a mások által összehordott értéket, pénzt, javakat egyszerűen elosztogatni. ez az ő profitjuk.

de mivel a nép nagy része hozzájuk hasonló középszerű ember, nem is várható, hogy érdekelje a rezsicsökkentésen kívül más. szerencsére most úgy áll, hogy a többség ennek ellenére el akarja küldeni őket a ***csába.

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:36:12

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt): A benzin adoja csak ellenzekbol zavarta oket. Amikor megkerdeztek toluk, hogy-hogy meg ilyen magas a benzinar pedig csokkentest szorgalmaztak ellenzekbol, meg 11-ben, azt feleltek hogy "a szocik megemeltek a jovedeki adot ezert magas" - mikozben mar a fidesz kormanyzott, de elelejtette mit mondott korabban.
Ertjuk a logikat, a szocik a Gonosz, mindent rajuk lehet fogni. azt is amit a fidesz egyszeruen nem hajlando megtenni. Na ennyire szavahiheto es hiteles a kormanyunk.

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:37:48

@balage_81 reloaded: Ok meg a 80-as evekben nottek fel, abban a vilagban tanultak meg elni, ervenyesulni. Es hat egy dologra kepesek: visszahozni a 80-as eveket, egy uj elem van a kepben: a szelsojobb.
Nagy elorelepes mondhatom...

Kakimaki0123456789 2013.03.13. 15:45:59

@balage_81 reloaded: 10% rezsicsokkentes szart sem er, nem akkora megtakaritas a "szavazoknak" mint gondoljak.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.03.13. 15:58:28

@Kakimaki0123456789: bizony, a '80-as évek szürkesége jön vissza éppen. ez volt az a világ, ahol egyformán volt "csak" egy kicsit rossz mindenkinek. most épp ez épül. senki nem tud kitörni, aki igen, annak elveszik a pénzét. megmérgezik a közéletet, húzzák vissza a "nép" erejével a kiugrani akaró keveseket, akik nem elégednek meg ezzel a mozdulatlan pocsolyával. mindezt úgy, hogy a saját garnitúrájukkal nagyon bőkezűek, orbán sokadszor repked magángépekkel, g fodor arról értekezik, hogy hazafias kötelesség itthon maradni, miközben félmillióért gépel egy oldalt. undorító az egész.

HaCS 2013.03.13. 16:09:01

@Kakimaki0123456789:

Dehogynem!

Tudod-e mennyi egy fűtött medence rezsijének a 10 %-a?

El sem hinnéd!

kúrórudi 2013.03.13. 16:11:52

"Az a miniszterelnök, akinek kormányzása idején 300 Ft fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni és le kell mondania!" - Orbán Viktor

kúrórudi 2013.03.13. 16:15:25

@Kakimaki0123456789:

"benzin adoja csak ellenzekbol zavarta oket."

ahogy minden más is...
azóta:
- több lett az adófajta nem kevesebb...
- tandíj...
- kórházleépítés...
- iskola leépítés...
- vasútjárat megszüntetés...
- 300 ft feletti euró...
- áfa
- benzin ár, benzin adója...
- bürokrácia...
- alkotmánybíróság akinek a döntését tiszteletben kell tartani (persze ezt is csak ellenzékből)...
- utcai tüntetés=gyakorolható jog, véleménynyilvánítás...
stb stb

sorolhatnám... ezek mind csak ellenzékben voltak igazak... már nem azok..

kúrórudi 2013.03.13. 16:18:41

magyarország az eu27ben a 3. legmagasabb újraelosztási aránnyal rendelkezik, 54%... a szlovákoknál ez 35%. csak a norvégok és a dánok előznek meg minket a svédeknél is magasabb ez az arány nálunk!!

a magyar gazdaság legnagyobb baja ez! ez hogy az állam elfojtja a gazdaságot mert több mint a felét elszedi a megtermelt értéknek! ez korábban is magas bolt nálunk a 45-50% közötti szintjével. ezt kellett volna letornászni. ehelyett orbánék egy kádárista államot gazdaságot építettek/építenek ki.... így soha sehogyan nem leszünk versenyképesek...

Netuddki. 2013.03.13. 16:26:48

@Larry Silverstein: "Inkább legyen fideszmutyihaveré mint külföldimutyihaveré. Szvsz."

Lóphaszt a hátsótokba! SE fideszmutyihaveré ne legyen és SE külföldimutyihaveré ne legyen. Olyané legyen aki tudja működtetni, munkahelyet teremteni B+! Eszem a fideszes erkölcsi érzéketeket!

Tímár Mihály 2013.03.13. 16:49:30

@Pan Modry:
A rezsicsökkentés nyilván nem fenntartható hosszú távon, ez egyértelmű. A szolgáltatók államosításán és a lenyúlásukon kívül vannak egyéb járulékos hasznok is:
1. ha a következő kormány eltörli a fenébe, akkor ők a gonoszok, függetlenül attól, hogy mennyi realitása van az egésznek.
2. ha az EU kényszeríti ki, akkor ők a gonoszok, újabb érv, hogy kilépjünk az EU-ból
3. ha a bíróság kényszeríti ki mégis, akkor itt a lehetőség a bíróságok felszámolására
4. ha az ellenzékből bárki szót emel a racionalitás nevében akkor ő a gonosz.(látszik, hogy nem is szól senki semmit).
Ügyes...

nem várt fordulat 2013.03.13. 17:27:01

@Tímár Mihály: "2. ha az EU kényszeríti ki, akkor ők a gonoszok, újabb érv, hogy kilépjünk az EU-ból"

dehogy akarnak ők kilépni. nagyon jól jön nekik az a párezer milliárd euró a következő 7 évben.
süti beállítások módosítása